De herfst zal schitterend zijn

Als in oktober de bomen de blaadjes laten vallen, om zich te wapenen voor de wind die ze zal teisteren in de winter, begint bij mij een periode van genieten. Als de appels geplukt worden, gaat dat in stilte, het blad wordt niet geruimd met een bladblazer, maar blijft liggen, gewoon omdat het zo mooi lijkt, bescherming biedt aan beestjes en het zo fijn is om het de lucht in te gooien en te ruiken, zien en voelen hoe het naar beneden dwarrelt.

Het barbecue seizoen, heen en weer gesjouw met eten en drinken, handdoeken en –zwembroekenwasjes, insmeermomenten en hameren op de inname van vocht, maken plaats voor de gezelligheid in huis. De houtkachel weer aan, kaarsen brengen hun licht, warme chocolademelk, met zachte dekens languit op de bank en de spelletjes en boeken kunnen weer uit de kast worden gehaald.

Als de wereld klein begint, maakt de nevel ’s middags ruimte voor een waterig zonnetje die in de loop van de dag alles in een gouden glans kan laten schitteren. Het blad van de esdoorns maakt dat het lijkt alsof de bomen in de brand staan, zodat je er gebiologeerd naar kunt blijven staan kijken. Het heeft ermee te maken dat de dagen korter worden en de bladeren minder licht krijgen. Voordat het blad van de boom valt, wordt het bladgroen afgebroken en geeft de boom afvalstoffen aan het blad af waardoor die prachtige herfstkleuren ontstaan. Het blad valt op de aarde, vergaat en wordt uiteindelijk als humus een voedingsbodem voor de planten die in het voorjaar weer beginnen te groeien. Het cirkeltje is weer rond, en het gaat gewoon helemaal vanzelf.

Paddenstoelen waarvan gezegd wordt, dat ze beschutting bieden aan kabouters, elfen en andere bosbewoners, zijn rijkelijk in diverse soorten en maten aanwezig. Er is er geen één gelijk aan de andere en ze zorgen voor een constante verwondering, net als het vinden van een grote glanzende kastanje, het spotten van een koppeltje reeën in de geploegde akkers of het zien van de weerspiegeling van het licht in de waterdruppels die ontstaan door het afkoelen van de lucht in de herfstnachten.

De wolken en de zon in de herfst maken dat ik me klein voel, overweldigend drijven de wolken over me heen, onderweg naar andere landen en straalt de zon me soms fel en ongenaakbaar tegemoet. Onvoorstelbaar dat er over de hele wereld mensen misschien wel hetzelfde zien en denken.

Laat de herfst nog maar even schitteren!

 

 

 

 

 

 

Dorpsagenda