Asielzoekers in Luingaborg

Deze veronderstelling, en voor anderen een vaststaand feit, hoor ik de laatste tijd regelmatig. Vaak wordt daarbij gezegd, dat het een schande is, dat onze ouderen moeten wijken voor asielzoekers uit Syrië.

Ik wil hier eens wat dieper op deze speculaties ingaan.
Van officiële zijde zijn er nog geen mededelingen gedaan omtrent de bestemming van de Luingaborg. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) opteert voor grootschalige opvang. Uitgaande van dit beleid komt de Luingaborg niet in aanmerking als opvanglocatie.
De suggestie, dat ouderen moeten wijken voor vluchtelingen, is op zijn zachts gezegd tendentieus of zo u wilt Wilderiaans.
De aanzet tot de veranderingen in de ouderenzorg is gegeven door Minister Hans Hoogervorst van het tweede kabinet Balkenende. Dit kabinet trad in 2003 aan. Dit is inmiddels al weer dertien jaar geleden. Belangrijkste motivatie toen, was de explosieve kostenontwikkeling van de ouderenzorg. De verwachting was dat die kosten nu zouden zijn opgelopen tot 37 miljard Euro. De huidige kosten zijn 27 miljard Euro per jaar.
Sinds 2010 is de indicatiestelling aangescherpt. Steeds minder ouderen kwamen in aanmerking voor een woonzorgcentrum. Daarbij komt, dat de ouderen van nu ook langer thuis willen blijven wonen. Zorg diende derhalve meer in eigen huis verleend te worden. De veranderingen in de zorg in 2015 zijn volledig in lijn met het in 2003 ingezette beleid. Het is zonneklaar dat er in 2003 nog geen sprake was van een vluchtelingenstroom uit Syrië. Deze is slechts 4 jaar geleden, vooraleerst mondjesmaat, op gang gekomen.
Er is dan ook geen enkel verband tussen het sluiten van woonzorgcentra en de opvang van vluchtelingen.

3 gedachten over “Asielzoekers in Luingaborg

  • 2 januari 2016 om 14:34
    Permalink

    Bedankt voor je uitleg, goed verwoord, waarheid als een koe. Laat iedereen dit lezen, ook ouderen die de jongeren verwijten van allerlei onwaarheden.

  • 2 januari 2016 om 15:19
    Permalink

    Hup Piet, helemaal mee eens. Het is alleen de vraag of dit wel is wat mensen willen horen. Het is immers veel gemakkelijker om met een beschuldigende vinger naar anderen te wijzen, in plaats van zelf op onderzoek uit te gaan of de hersentjes in werking te stellen… Allebei mag ook… 🙂

    • 2 januari 2016 om 16:15
      Permalink

      Ehm, ik bedoelde natuurlijk hup Piet-Jan… 😀

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda