Onzinnige compensatieregeling NAM bij verkoop woning


De laatste tijd word ik regelmatig aangesproken door dorpsgenoten, die hun huis in de verkoop hebben of dit van plan zijn. Waarschijnlijk komt dat omdat wij zelf een bord van een makelaar in de tuin hebben. Vrijwel iedereen die ik spreek, heeft grote moeite zijn huis te verkopen. Ook mensen die het huis van hun ouders hebben geërfd, raken dit aan de straatstenen niet kwijt. De erven worden ongevraagd opgezadeld met kosten voor verwarming, belastingen en onderhoud van huis en tuin.

In ons geval gaf de makelaar een maximale verkoopprijs aan. Daarboven wilde hij het absoluut niet in de verkoop nemen. Dat deze prijs aanzienlijk lager is dan de aanschafprijs plus de verbouwingskosten, weet de makelaar aan de imagoschade door de aardbevingsproblematiek.

De NAM kent een compensatieregeling bij verkoop van de woning. Voordat de woning is verkocht, is onbekend of de verkoper hiervoor in aanmerking komt en ook weet hij/zij niet wat de hoogte van het compensatiebedrag zal zijn.
Deze methodiek brengt huiseigenaren in een onmogelijke positie:
–In de eerste plaats ligt de woningmarkt in het risicogebied zo goed als op zijn gat.
–In de tweede plaats is de hoogte van eventuele compensatie volstrekt onbekend. Het huis onder de noodzakelijke prijs verkopen, is daardoor een onaanvaardbaar risico.

In het jaarverslag van de Commissie Bijzondere Situaties 2014, een organisatie die oplossingen probeert te vinden voor schrijnende gevallen, wordt gemeld dat problemen met onverkoopbare huizen, het meest voorkomen.

Het is niet meer dan billijk, dat de NAM voor verkoop duidelijk maakt hoe hoog de compensatie zal zijn. De verkoper weet dan hoever hij/zij met de vraagprijs kan zakken.
De huidige regeling is onzinnig en bevordert verkopen van huizen allerminst. Hierdoor zitten veel Groningers onschuldig en zonder proces, gevangen in hun eigen huis.

Dorpsagenda