De Tafel in het kort van 9 maart 2015

De Tafel vergaderde in Delfzijl, waar de Onderzoeksraad voor de Veiligheid het rapport over de rol van veiligheid bij de gaswinning in Groningen toelichtte.
Onderzoek naar schadeafhandeling
In opdracht van de Tafel gaat binnenkort een onderzoek naar de tevredenheid over de schadeafhandeling door de NAM van start. Mensen die schade hebben gemeld kunnen een brief krijgen met een uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek.
Commissie Bijzondere Situaties
Mensen met een bedrijf die zwaar in de problemen zijn geraakt door de aardbevingen kunnen nu niet terecht bij de Commissie Bijzondere Situaties. De nieuwe overheidsdienst, met aan het roer de Nationaal Coördinator, wil voor deze ondernemers een voorziening treffen. Totdat die er is zoekt de NAM naar mogelijkheden om de situatie van deze (kleine) ondernemers te verlichten.
Veiligheid
De Dialoogtafel heeft waardering voor het werk van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die concludeert dat veiligheid in de besluitvorming over de gaswinning tot 2014 geen rol heeft gespeeld. Bij de Tafel leeft de vraag of en hoe de bevindingen van de Onderzoeksraad een rol spelen bij de actuele gasbesluiten. Kan de Raad ook een vinger aan de pols houden als het gaat om de uitvoering van de aanbevelingen? Dat zou volgens voorzitter Joustra van de Onderzoeksraad mogelijk zijn als bijvoorbeeld een commissaris van de Koning, burgemeester of bewindspersoon daartoe een verzoek indient. De Tafel pleit voor zo’n actie en verkent wat de mogelijkheden zijn. De NAM geeft aan dat het bedrijf nog komt met een uitgebreide reactie op het rapport.
Centrum voor Veilig Wonen (CVW)
Bij het CVW zijn al meer dan 5000 schademeldingen binnengekomen. Het bedrijf streeft ernaar deze zo snel mogelijk af te handelen. De Tafel mist in de aanpak van het Centrum de segmentatie, speciale trajecten voor bijvoorbeeld monumenten, agrarische gebouwen etc. Het Centrum komt daar in april op terug. De Tafel vindt dat het CVW, als mensen daar prijs op stellen, ook op huisbezoek moet gaan. Het Centrum houdt een proef om te kijken of het helpt om mensen met schade te ontzorgen.
Versterking
Voor de versterking van huizen heeft het CVW een basaal plan van aanpak. Daarbij gaat het in eerste instantie vooral om rijtjeshuizen. De verschillende termen bij versterking zorgen voor verwarring. Eerst was het preventief versterken, daarna was het bouwkundig versterken en nu komt de term veiliger maken. Er wordt besloten dat de Tafel de verschillende termen, voor zover er een onderscheid is, helder omschrijft en een consistent gebruik ervan bevordert. Dat is belangrijk om te voorkomen dat (bij bewoners) verkeerde verwachtingen worden gewekt.
Schadeafhandeling Bij de Tafel melden zich steeds meer mensen met problemen bij schadeafhandeling. Dan gaat het bijvoorbeeld over fundamenten die niet worden aangepakt, schades die vallen buiten de door de NAM vastgestelde contouren en perikelen rondom de aanvraag van contra-expertise. De Tafel heeft de knelpunten op een rijtje gezet en de NAM gevraagd om met een reactie en/of oplossing te komen. De NAM gaat ermee aan de slag en verklaart ook zoveel mogelijk te willen voorkomen dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd, bijvoorbeeld als het gaat om funderingsschade. Leefbaarheid
Het programma Leefbaarheid van de Dialoogtafel is uit de startblokken. Het is opgebouwd uit drie onderdelen. Bij onderdeel 1 gaat het om grote plannen van gemeenten om de leefomgeving te verbeteren. De negen gemeenten moeten de eerste plannen voor 1 april inleveren. Onderdeel 2 bevat programma’s die niet gebonden zijn aan gemeentegrenzen en waar dus zoveel mogelijk mensen in de regio van kunnen profiteren. De Tafel laat de volgende 5 programma’s verder uit werken:
• Energietransitie: Stimuleren van lokale energiecorporaties.
• Digitaal: Het verbeteren van internetverbindingen met breedband.
• Dorpsvisies en Landschap: Versterking van het landschap, met speciale aandacht voor dorpswierden.
• Erfgoed: Herstel en herbestemming van karakteristieke gebouwen.
• Ieder dorp een dak: Ieder dorp moet minimaal een ontmoetingsplek voor bewoners krijgen.
Onderdeel 3 loopt al volop: Het Loket Leefbaarheid waar bewoners initiatieven kunnen indienen voor een financiële bijdrage tot 10.000 euro.

Dorpsagenda