Molen Ceres – de roeden worden gestoken

PERSBERICHT

SPIJK – Het Groninger Landschap rond de restauratie van Molen Ceres in Spijk af.

Donderdag 11 september vanaf 10.00 uur zullen de roeden (basis voor de te vormen wieken) van de molen Ceres (bouwjaar 1839) in Spijk weer worden teruggebracht. Deze werkzaamheden nemen enkele uren in beslag. U bent van harte uitgenodigd om bij deze handeling aanwezig te zijn

De molen is het afgelopen jaar gerestaureerd door molenbouwer Jellema uit Burdaard in opdracht van Het Groninger Landschap. De restauratieplannen zijn opgesteld door het molenadviesbureau van Reeuwijk Bouwmeesters. De restauratie is in oktober 2013 gestart door het verwijderen van de roeden. Naast de roeden is er ook veel herstelwerk aan de kap van de molen uitgevoerd; diverse constructiebalken zijn vervangen, de kap van de molen heeft een nieuw rietkleed gekregen en de molen is voor het grootste deel weer opnieuw geschilderd.

De restauratie van de molen wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Groningen, het J.B. Scholtenfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Op 15 oktober zal de volledige restauratie worden afgerond waarmee Spijk weer een “levend” monument in het dorp heeft. Met de voltooiing van de restauratie wordt de horizon van Spijk weer wat het behoord te zijn, een molen met wieken. In overleg met dorpsvereniging Spijk wordt gekeken hoe de molen zo goed mogelijk kan worden ingepast in de gemeenschap.

Het Groninger Landschap