Herfst-equinox op 22 september

Als de zon loodrecht boven de evenaar staat spreekt men over een equinox. Er zijn twee momenten in het jaar die zo’n moment markeren. In het voorjaar is er rond 20 maart de lente-equinox en rond 23 september de herfst-equinox (Mabon). Dit jaar valt de herfst-equinox op 22 september. Vandaag is de lengte van de dag en de nacht bij ons daarom even lang.

In de oudheid heeft men diverse gebouwen en bouwwerken gewijd om dit moment. Door middel van de baan van de zonnestralen kon men de equinox nauwkeurig vaststellen. Stonehenge (2300 voor Christus) is een van de bekendste voorbeelden van deze, door mensen gemaakte, bouwwerken.

De zonnewende valt dus niet samen met de meteorologische herfst die elk jaar op een vast moment (1 september) valt. Wat er wel samen valt zijn de bladeren van de bomen. Langzaam beginnen de bomen hun bladeren en vruchten los te laten. Herfst, het moment dat de Andreaskerk weer langzaam zichtbaar wordt.

Jan G. Hazeveld

Dorpsagenda