Verslag jeugddag van H.C. De Karper te Spijk

Zaterdag 24 augustus stond al weer voor de 22e keer het kampioenschap van Spijk e.o. op de kalender voor de jeugd van 6 t/m 13 jaar. Het is niet nodig dat de kinderen hiervoor lid dienen te zijn van de visclub. Dat we een regiovereniging zijn blijkt wel uit het feit dat de kinderen o.a. uit Holwierde, Losdorp, Bierum en Spijk komen. Dat vele kinderen ook op voetbal zitten en dat het voetballen weer is begonnen hebben we wel gemerkt. Bij het ochtendprogramma waren 14 kinderen aanwezig en bij het middagprogramma, toen de meesten al gevoetbald hadden, waren er totaal 27 kinderen aanwezig. In de planning voor het volgend jaar zullen we met het voetballen rekening houden zodat we dan weer op een ca. 40 kinderen mogen rekenen. Het is een zeer geslaagde dag geworden waarbij na afloop een ieder zeer tevreden naar huis keerde. Letterlijk en figuurlijk een schitterende dag waarbij in tegenstelling tot het zuiden van het land hier de zon de gehele dag volop scheen.

Het ochtendprogramma begon om 9.00 uur en bestond uit instructie zodat je met de nodige basis kennis aan de viswedstrijd kunt beginnen en niet onbelangrijk met een goed opgetuigde hengel. Zo leerden de kinderen in de ochtend een tuigje maken die ze natuurlijk mee mochten nemen, lokvoer maken die ze ’s middags bij de wedstrijd konden gebruiken, maden op een haakje zetten, je hengel op te tuigen met een nieuwe tuigje die ze van de visclub kregen en hoe je diepte moet peilen. Zelfs was er tussendoor nog ruimte om even met elkaar te kunnen spelen en ravotten, daar ben je toch kind voor!

Na gezamenlijk met de begeleiders en instructeurs, allen actieve leden van de visclub en enkele ouders, geluncht te hebben, sloten zoals genoemd, de overige kinderen zich bij de groep aan en ging het om 13. 00 uur richting de Groeve in Appingedam.

In twee leeftijdsgroepen, Groep A de jongsten en Groep B, werd er gevist. Nadat ieder zijn steknummer te horen had gekregen was het met de visspullen zeulen naar de stek al dan niet geholpen anders zouden er kinderen zijn die niet aan vissen toekomen.
Nadat ieder zijn hengel in gereedheid had gebracht kon het startsignaal gegeven worden. Het duurde niet lang of de eerste vissen werden gevangen. Zoals ook bij ervaren wedstrijd vissers vangt de één meer dan de ander of soms helemaal niets. Maar met de nodige aanmoediging en met een versnapering tussendoor was het zo al weer 2 uur later dat einde wedstrijd aangegeven werd en ieder zijn spullen weer inpakte en de hele meute weer naar cafe Carillon te Spijk terug ging.

Hier aangekomen kregen allen te drinken en natuurlijk patat met een frikadel of kroket.
De laatsten nog niet eens uitgegeten wordt het dan ook snel tijd om tot de prijsuitreiking over te gaan. Van de 27 kinderen waren er 4 die niets gevangen hadden. Niemand ging echter met lege handen naar huis. Voor een ieder was er na afloop een eindprijs bestaande uit een zak Evezet lokvoer, een hakensteker en een peilloodje. Tevens waren er nog mooie prijzen om te verloten en natuurlijk voor de kampioenen bekers. Voor de kampioenen tevens een vereeuwiging doordat hun naam op de wisselbeker gegraveerd zal worden en ze deze een jaar thuis een mooi plaatsje mogen geven.

Uitslag:
Groep A:
1e Maurice Pijper met 61,5 cm
2e Sven Pijper met 60,5 cm
3e Jeroen Emmelkamp met 47 cm

Groep B:
1e Daan Hofstee met 59 cm
2e Daisy van Houten met 43 cm
3e Marit Dreise met 40 cm

Deze keer waren de jongens iets in de meerderheid maar de meiden staan hun mannetje op visgebied.
Zonder steun van de Hengelsportfederatie Groningen – Drenthe (financiële bijdrage) en van de plaatselijke hengelsport als Hengelsport Cees Bisschop uit Uithuizen en Henry’s Hengelsport uit Delfzijl en het beschikbaar stellen van lokvoer door de fa Evezet en niet op de laatste plaats de hulp van de vrijwilligers, was een dergelijke dag niet mogelijk. Hiervoor bijzonder veel dank.
En zo komt aan een mooie dag tegen 16.30 uur een einde. De kinderen dartel naar huis, de begeleiders moe maar voldaan.

foto’s via eemkrant.nl
tekst Robert Vegter

Dorpsagenda