HOE NEGATIEVER HET GRONINGER IMAGO, HOE GESCHIKTER ALS WINGEWEST


Het westen van Nederland heeft al eeuwen profijt van de grondstoffen, die in het Noorden worden gewonnen. De turf, werd in grote hoeveelheden naar Holland vervoerd. Nieuwe inzichten leren ons, dat turf heeft bijgedragen aan de welvaart in de Gouden Eeuw. Dat de werkomstandigheden in de veenderij erbarmelijk waren, deerde niemand.

Mede dankzij de zoutwinning in onze provincie, heeft de chemische industrie zich kunnen ontwikkelen tot het niveau van nu. Dat deze zoutwinning tot bodemdaling heeft geleid, werd op de koop toegenomen.

Begin zestiger jaren is de gaswinning gestart. Jaren heeft de NAM het verband tussen gaswinning enerzijds en aardbevingen anderzijds ontkend. Sinds kort heeft de NAM, bij monde van de directeur, excuses aangeboden voor deze bewuste verdraaiing van de werkelijkheid. De gigantische opbrengsten van de gaswinning vloeien naar de NAM en de Rijksoverheid.

Na een moeizame start van de Eemshaven, is nu elektriciteitsproductie het speerpunt. Er zijn daar inmiddels drie centrales verrezen. De bouw van een vierde is voorlopig uitgesteld. Met name de enorme kolengestookte centrale van RWE is beeldbepalend voor het landschap. Nederlands grootste onshore windpark in de Eemshaven is kennelijk voor de overheid nog niet groot genoeg, er zijn plannen voor de uitbreiding van het aantal windmolens.
De door de centrales en windmolens opgewekte elektriciteit is bestemd voor het westen van ons land. De twee rijen hoogspanningsmasten die nu al het landschap ontsieren, hebben onvoldoende capaciteit om de hoeveelheid elektriciteit te transporteren. Een derde rij masten zal worden gebouwd.

Als overmaat van ramp is sinds kort bekend geworden, dat Duitsland, net over de grens bij het dorpje Wahn, mogelijk plannen heeft voor de ondergrondse opslag van radioactieve afvalstoffen.

Hoe kan het toch bestaan dat aardbevingen en bodemdaling, vervuiling en verrommeling van het landschap, uitputting van de bodemschatten, de bouw van een mega kolengestookte elektriciteitscentrale, vrijwel klakkeloos door de Groninger politiek en bevolking wordt geaccepteerd?
Dergelijke ontwikkelingen zouden in de Randstad zonder enige twijfel tot een volksopstand hebben geleid. Gaan we zo gebukt onder het ons opgelegde negatieve imago, dat we alle zelfvertrouwen hebben verloren?

Navraag bij vrienden en familie in het Westen, leert dat het imago van Groningen, behoudens stad, bijzonder negatief is. De indruk bestaat dat het leven op het Groninger platteland zich afspeelt, alsof de tijd in 1950 is blijven stilstaan. Het veroorzaakte toch ernstige kromme tenen om te zien met welk een enthousiasme de Hilversummer media, Henk de Haan hebben omarmd. Alsof hij een exponent is van wie wij zijn, overigens niets ten nadele van zijn begeisterde inzet voor sc. Veendam.

De Rijksoverheid stelt niets in het werk, het imago van Groningen op te vijzelen. Het feit dat op veel plekken in onze provincie de sociale werkvoorziening de grootste werkgever is, zou toch alle alarmbellen moeten doen rinkelen. Het komt de Rijksoverheid kennelijk goed uit, dat een groot deel van de Nederlandse bevolking denkt, dat bij Assen ons land ophoudt. Kennelijk komt het de politici ook goed uit, dat er in het Westen wat lacherig wordt gedaan over de aardbevingen. De Rijksoverheid heeft alle belang bij een negatief imago van Groningen. Juist daardoor zal niemand oog hebben voor de door de bevolking geleden en nog te lijden schade. De Nederlandse economie draait in belangrijke mate op de energie en grondstoffen uit Groningen. Het wordt hoog tijd, dat de Rijksoverheid en de industrie, de ereschuld aan het wingewest Groningen vereffenen, zodat een goede compensatie voor de achteruitgang van ons leefgenot gerealiseerd kan worden.

Een gedachte over “HOE NEGATIEVER HET GRONINGER IMAGO, HOE GESCHIKTER ALS WINGEWEST

  • 21 april 2013 om 09:13
    Permalink

    De commissarissen vd koningin hebben ook niet toe bijgedragen voor een goede ontwikkeling vd provincie het waren allemaal westerlingen zoals een Alders ook die heeft een commissariaat in de haven van Rotterdam die had helemaal geen belang dat de Eemshaven zich zou ontwikkelen.

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda