Poolster wint veelbesproken derby!

Het programmaboekje van de Delfzijlsters opende er al mee. Deze wedstrijd kent veel leuke aspecten. Oud voetballers van Eems Boys spelen bij Poolster en andersom. Sommige families zijn verdeeld over beide kampen. Het is ook de club waar ik vroeger in de jaren zestig met mijn vader het voetbal leerde kennen. Je mocht toen blij zijn als je een plekje op de tribune kon bemachtigen, anders stond je achter een haag van donkere jassen, drie rijen dik. Het had van tevoren al boeiende gespreksstof opgeleverd. En dan nog de huidige trainer, Bert de Vries, jarenlang verbonden geweest aan onze club en nog altijd een goed contact met de spelers. Het sierde hem dan ook dat hij gelijk na de wedstrijd iedereen van Poolster feliciteerde met de, zoals hij zei, terechte overwinning.

Het was circa twintig jaar geleden dat beide ploegen elkaar in competitieverband troffen. Poolster zakte daarna af terwijl de gastheren hoger gingen spelen. Vanmiddag troffen beide ploegen elkaar dus weer.” David en Goliath” , werd gezegd. Veel Spijksters waren naar de havenstad gekomen om hun ploeg aan te moedigen.

Beide ploegen begonnen nerveus aan de wedstrijd.  Van veel krachtsverschil was geen sprake. Er waaide  een vervelende wind over het veld, met name de eerste helft. Richard Dijkman zat op de bank. Hij was deze week met zijn school op pad en kon dus niet trainen. De trainer had besloten om z’n verdediging intact te laten. Zo kwam het dat Menno op linkshalf kwam te spelen. Voor de rest waren er geen wijzigingen.

Beide ploegen probeerden te voetballen, of het de wind was of de spanning, veel ballen kwamen aan weerskanten niet aan. Toch kwam Poolster na 16 minuten al op voorsprong. Jeroen speelde, volgens oud recept, een vrije bal hoog in de zestien. Ronie stond met de rug naar de goal en raakte de bal perfect, vlak voordat de uitkomende Bas Westerhuis de bal kon onderscheppen. Het leer moest nog een behoorlijke afstand overbruggen. Ad, die naast me stond, zei al : jammer! Maar de bal daalde van grote hoogte precies onder de lat. We stonden voor. Nu is dat niet vreemd deze competitie, dit hebben we namelijk elke wedstrijd al gepresteerd. Eems Boys moet nu wel maar is vaak niet bij machte. Ze krijgen wel een paar kansjes. Didier Stoppels schiet een vrije bal net naast. Deze trap was bedoeld als voorzet, Marcel liep er onderdoor en zonder dat iemand de bal raakte vloog die rakelings naast.

Poolster krijgt nog de grootste kans. Ronnie staat in scoringspositie. Hij schiet niet zelf want hij ziet Joep die er inderdaad nog veel beter voorstaat. Joep had absoluut de 0-2 moeten maken. Zo houden we het zelf spannend en gaan we met een kleine verdiende voorsprong de rust in.

De tweede helft begint eigenlijk net zo als de eerste eindigde. Kansen voor de Spijksters. Johan prikt de bal na een afgeslagen schot van DvD over de goal. Weer had de combinatie Joep en Ronnie moeten scoren. Het gebeurde niet. Het spel wordt grimmiger. Poolster incasseerde deze wedstrijd vier gele kaarten; Vincent, Jeroen, Erik en ook Richard Dijkman die Joep verving werden allen op een gele kaart getrakteerd.

Eems Boys wordt naarmate de tweede helft vordert gevaarlijker. Niet beter maar wel gevaarlijker dus.  Een vervelend gevoel bekruipt me. We scoren niet en dan weet je het meestal wel. Dan gaan we ook nog in de kont hangen. We wachten de laatste twintig minuten de tegenstander op in de zestien. Dit is eigenlijk nooit goed. Ik kan het niet verklaren maar je ziet het vaak, op alle niveaus. Sven Schuringa wordt ingebracht.

Dan een lange bal op Johan. Deze geeft een steekbal op Richard Dijkman. De invaller schuift de bal beheerst langs de keeper. De bevrijdende 0-2 ligt in het netje.

Poolster wint de veel besproken derby. Een goede teamprestatie tegen een matig Eems Boys.

Het vermelden waard is nog dat de vaak door knieblessures geteisterde Ferdinand Oosterhuis de laatste tien minuten z’n debuut mag maken in het vlaggenschip. Dit moet absoluut een goed gevoel geweest zijn.

2 gedachten over “Poolster wint veelbesproken derby!

 • 30 september 2012 om 11:07
  Permalink

  Van harte jongens,ben niet vaak meer op het veld,maar volg het allemaal.
  Harry,bedankt voor je uitgebreid verslag iedere keer.

 • 30 september 2012 om 11:49
  Permalink

  Jan het veld ligt nog op dezelfde plek hoor, en het is nog altijd gezellig kom maar een keer weer kijken .

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda