Stoetbomen uitgereikt op CBS de Burcht

De leerlingen van groep 3 van CBS de Burcht hebben vandaag uit handen van leerlingen uit groep 7 en 8 een “stoetboom” uitgereikt gekregen. De “Stoetboomceremonie” is een jarenlange traditie op de school. De traditie wordt tegenwoordig nog maar op weinig scholen in Groningen gehouden. Stoet is Gronings voor brood. De leerlingen krijgen dus een broodboom uitgereikt. De meester van de school plukt de stoetbomen van de grote stoemboom die zogenaamd op de zolder van school groeit. De traditie is mede ingesteld om de kinderen aan het einde van hun eerste dag te belonen voor lief zijn en gehoorzaamheid en vormt voor hen tevens een troostprijs; vanaf nu kan er niet langer alleen worden gespeeld, maar moet er ook worden geleerd. De leerlingen uit Spijk krijgen nog altijd een “ouderwetse” stoetboom. De broodjes worden om de tak gebakken. De takken gaan in zijn geheel de oven in.

Kijkt u ook eens op onze website: www.cbsdeburchtspijk.nl