Succesvolle nationale aardappelrooidag bij van Zwol

Het was een drukte van belang afgelopen zaterdag op het erf van aardappelboer Menko van Zwol in Spijk. Samen met Landjuweel uit Uithuizermeeden, deed het bedrijf mee aan de derde editie van de Nationale Aardappelrooidag. Volgens familie Van Zwol is het duidelijk wat veel mensen deze week gaan eten: zelfgemaakte patat en natuurlijk aardappels.

Volgens Kim van Zwol was het een leuke en gezellige dag: “We hebben rond de vierhonderd mensen mogen verwelkomen. Ze kwamen uit de buurt, maar bijvoorbeeld ook uit de stad. We hebben het ontzettend getroffen met het weer. Mensen mochten vandaag zelf aardappels bij ons rooien, er kon een ritje worden gemaakt op de trekker, mensen konden een rondleiding krijgen door het bedrijf en we hadden een springkussen staan.”

Hoe belangrijk is dan zo’n dag als vandaag?
“Wel behoorlijk belangrijk. Op sommige plekken in Nederland zijn er misschien mensen die denken dat de aardappels in de supermarkt groeien. In Groningen speelt dat niet. In Groningen is er sowieso veel kennis aanwezig. Op straat weten veel mensen verschillende aardappelsoorten ook te benoemen. Men weet wat hij of zij eet. Maar wat je met zo’n open dag vooral bereikt, is dat je de drempel verlaagt. Je kunt eens bij een boer kijken, je kunt met hen in gesprek. Hoe gaat iets? Waarom gebeurt iets op een bepaalde manier? Dat contact is heel mooi. En ook omdat je vandaag zelf aardappels mocht rooien.”

De Nationale Aardappelrooidag werd vandaag voor de derde keer gehouden. Jullie deden voor het eerst mee
“Klopt. Het is een initiatief van de Nederlandse Aardappel Organisatie. Bij de eerste editie deed er één bedrijf mee. Vorig jaar waren het er zes, en dit jaar zijn het er negen. De NAO heeft via Landjuweel gezocht naar bedrijven die mee wilden doen, en zo is men bij ons terecht gekomen. En wij waren direct enthousiast. Het contact is heel leuk. Maar ook om te zien hoe kinderen op zoek gaan naar aardappels in de grond. Heel erg leerzaam, met veel blije gezichten.”

Nu heb ik begrepen dat veel mensen vanavond hetzelfde gerecht op tafel hebben staan …
“Haha, ja. We verbouwen hier ook frietaardappels. De aardappels die gerooid werden konden direct in frietjes worden gesneden. Het bakken kon hier niet, want vet en kleine kinderen, dat leek ons niet zo’n goede combinatie. Dus heel veel mensen hebben een zakje met gesneden frietaardappels meegekregen. Dus ik denk dat er vanavond volop gefrituurd wordt in Spijk en omgeving.”

Kim van Zwol

foto’s: Kim van Zwol

Dorpsagenda