Vernieuwde dorpshuis Spijk in gebruik genomen

Afgelopen weekend werd in Spijk het vernieuwde dorpshuis in gebruik genomen. De inwoners en verenigingen van Spijk konden uitgebreid kennismaken met hun nieuwe MFC (Multi Functioneel Centrum). In het voorjaar volgt er nog een groot openingsfeest, maar Spieksters konden nu alvast kennismaken met het MFC en haar verenigingen.

Nieuwe keuken en prachtige grote zaal
Terwijl de soep met warme broodjes over de toonbank vlogen, lieten verschillende verenigingen zien voor welke activiteiten zij het nieuwe dorpshuis gebruiken. Zo werd er gekleurd door volwassenen, gaven basisschoolkinderen een yogademonstratie en werd er geknutseld in het honk van de jeugdclub. In de prachtig opgeknapte Kwelderzaal, de voormalige kerkzaal, zorgden muziekvereniging CBS en de volksdansgroep er gezamenlijk voor dat de voetjes van de vloer gingen.

Klein Paradiso
“In deze mooie grote ruimten kunnen we prachtig volksdansen, het ziet er allemaal prachtig uit” beaamt Griet van de volksdansgroep. Hans van muziekvereniging CBS vindt de Kwelderzaal net ‘klein Paradiso’ en hij haalt herinneringen op: “Vroeger stond de preekstoel altijd in de weg als we hier concerten gaven met soms wel 40 man in het orkest. Kindertjes hingen hun voeten dan tussen de spijlen door over de rand van het balkon, er zaten dan misschien wel 300 man in de zaal. Ik denk niet dat die tijd terugkomt, maar een groot concert zou toch wel weer mooi zijn in dit dorpshuis.” De fotoclub heeft op haar beurt veel minder ruimte nodig vertellen Jan-Peter, Jose, Etty en Jan: “We zijn vooral blij dat Spijk nog zoveel voorzieningen heeft. Daarnaast is het ook leuk dat een aantal van onze foto’s als aankleding op de wanden gebruikt wordt.”

Onmoetingsplek & spil van het dorp
Ook Dorpsbelangen Spijk is aanwezig, terwijl zij op dezelfde dag ook al door het dorp zijn gelopen met een Amaryllis-actie. “We hebben veel bewondering voor alle vrijwilligers die hebben geholpen om het MFC mee op te knappen, het is nu echt het middelpunt van het dorp,” zeggen Nanco en Nina van dorpsbelangen Spijk. Ook Christien van Ontmoetingsgroep 55+ is blij met het nieuwe dorpshuis: “We hebben hier laatst ook al een middag georganiseerd en er kwamen 62 mensen langs om een kijkje te nemen. Hoewel de akoestiek nog wel verbeterd kan worden, is het inderdaad prachtig geworden.” Ook voor verdriet en afscheid is straks plek, want het dorpshuis heeft zelfs een opbaarruimte. Thomas vertelt namens de uitvaartvereniging dat de vernieuwingen boven verwachting zijn: “Constructief is het stukken opgeknapt, maar vooral qua uitstraling overtreft het de verwachtingen, terwijl veel elementen wel heel mooi behouden zijn gebleven.”

De jeugd heeft een jeugdhonk
De Spijkster jeugd heeft zelfs een heus jeugdhonk in hun dorpshuis. In het honk staan banken, liggen knutselspullen en hangt een tv die afgelopen zaterdag al was aangesloten op het Netflix-account van een leidster. “Het MFC heeft een mooie plek voor de jeugd gerealiseerd en wij organiseren allerlei leuke activiteiten. Dus hoor jij bij de basisschool- of middelbare schooljeugd, kom eens langs en doe mee,” vertelt Anneke van Jeugdwerk Spijk – Losdorp/Bierum. Tot slot heeft Janneke van de activiteiten: Kleuren voor Volwassen en Kinderyoga misschien wel de mooiste reactie gehoord tijdens de yogales voor kinderen: “In zo’n mooi groot huis, zou ik wel willen wonen.”

Als iedereen gewend is aan de nieuwigheden en ook de vrijwilligers zijn warmgedraaid, volgt in het voorjaar van 2023 een groot openingsfeest!

Het MFC bestuur
Kim van den Bergh

foto: Jan D. Pijper

Dorpsagenda