Terugblik bij de Noordmannen

Terugblik bij de Noordmannen

Zondagmorgen 10 januari. Vroug pissn. Woar bin k aan begonn. Even na zes uur uit bed, want wij, Klaas Jan en ik, gaan samen met de Noordmannen, Wiebe en Erik, het programma “de Noordmannen” verzorgen. De Noordmannen hadden het plan opgevat, om in het nieuwe jaar weer te voet hun programma uit te zenden. En wel oet Spiek, een parel in ‘t Noordn. Om 07.00 uur schoof ik bij Ron en Klaas Jan aan tafel in hun bloemenwinkel 3Borg, waar de koffie al klaar stond. Een en al sfeerverlichting in en rond het pand. De winkel was zo ingericht dat we ruim op afstand van elkaar konden zitten. Bakkerij Olinga had inmiddels een enorm krentenbrood bezorgd, die gedurende de ochtend steeds kleiner werd. Heerlijk. Het gesprek met Erik en Wiebe liep alsof je hen al jaren kende. Wat zijn die mannen op elkaar ingespeeld en hoe gemakkelijk nemen ze je mee in hun gesprekken. Van tevoren werd even aangegeven hoe het programma was opgebouwd en wanneer, vooral Klaas Jan, zijn mond moest houden, omdat er wat moest worden ingesproken. Vanuit 3Borg, via het geboortehuis van Willem de Mérode, richting ‘t Loug naar de Andreaskerk. Hoe simpel is het om een programma op te bouwen. De Noordmannen kijken om zich heen, zien iets en maken er een item van. Rammelen met een hek, het geluid van een deurkruk of een sleutel, ons mooie carillon en de Andreaskerk in ‘t Loug. Van te voren hadden wij een vragenlijst gekregen waar zij vrijuit konden putten. Dat brengt dan weer onderwerpen naar voren waar simpel over te praten valt. Gelukkig kwam Jan Doeke Pijper nog even langs voor wat snelle foto’s op zijn FB pagina. Hem kennende had hij ook de sleutel van molen Ceres bij zich, waar ook aandacht aan besteed kon worden. Twee uren uitzending vliegen zo voorbij. Gelukkig werd Ede Staal met “het is het torentje van Spiek” nog op de radio uitgezonden. Voor je het in de gaten hebt zit je weer bij de bloemenmannen aan tafel en leest Hulsegge zijn column voor. Vis, vislucht en verkering, hoe krijg je dit soort proza bij elkaar. Al met al hebben we genoten van de uitzending en hebben hopelijk Spijk een mooi podium kunnen geven. Ook de reacties uit het dorp waren nadien erg leuk. Het programma is via de website van RTV Noord eventueel terug te beluisteren.

met vriendelijke groeten,
Klaas Jan Moesker en Nanco Nanninga

Dorpsagenda