Groen Spijk bij start landschapsprogramma 380kV

Vrijdagmiddag 7 februari was in ‘t Nijkerkje in Oosteinde de aftrap van het project Tennet 380kV, de aanleg van een nieuwe hoogspanningslijn van 40 kilometer van Eemshaven naar Vierverlaten.

Wethouder Eltjo Dijkhuis van gemeente Het Hogeland heette alle aanwezigen welkom, waarna wethouder Hans Ronde van onze gemeente positieve woorden sprak over de samenwerking tussen TenneT, gemeentes en de provincie en over de mooie kansen die het project biedt om het landschap in de noordelijke dorpen Spijk, Bierum en Krewerd te verfraaien. Projectdirecteur Klaas Bakker vertelde de feiten en cijfers, waaronder de indrukwekkende hoeveelheid beton en staal dat verwerkt wordt en de 16.000 vrachtwagenbewegingen de komende 3 jaar in het hele gebied.

Bij de lancering vandaag werden 2 bewonersinitiatieven uitgelicht van de tientallen projecten die gemeentes de komende jaren realiseren met behulp van de bijna € 15.000.000 die beschikbaar is voor landschapscompensatie. Een daarvan was het initiatief Groen Spijk. Met veel verve vertelde Jan Wiersema namens de werkgroep welke projecten in Spijk gerealiseerd kunnen worden. Het betreft dan de projecten Havenweg/Nesweg, Spijkster Maar en het opknappen van het kerkeiland op ‘t Loug. Groen Spijk kan een bedrag van € 350.000 tegemoet zien voor realisatie van de 3 projecten. Natuurlijk greep Jan de kans om flink promotie te maken voor het prachtige Spiek, waarbij de kwaliteit van het groen in ons dorp een stevige injectie krijgt als het werk van Groen Spijk straks klaar is. De bedoeling is dat het project Havenweg/Nesweg nog dit jaar wordt gerealiseerd. Via Spijk.net houdt de werkgroep u op de hoogte en betrokken.

Edwin Broekman,
gebiedsregisseur gemeente Delfzijl

*Het traject loopt ook gedeeltelijk door het buitengebied van Spijk.

https://www.eemshaven-vierverlaten380kv.nl/

Dorpsagenda