Jongeren beleven het Paasverhaal

Paaschallenge 2018, Jongeren beleven het Paasverhaal in het holst van de nacht.

Daar zitten we dan, 20 jongeren en de clubleiding, met z’n allen in spanning op wat komen gaat.
Het belooft een spannende nacht te worden waarbij achterdocht, eenzaamheid, vermoeidheid, saamhorigheid en troost centraal staan. De jongeren kruipen in de Paasnacht even in de huid van een van de volgelingen van Jezus in zijn laatste dagen voor zijn kruisiging.

Om klokslag 22.00 uur starten we met het avondmaal en krijgen we de eerste film te zien. Daarna worden we in groepen verdeeld en krijgt iedereen een rol toebedeeld, in elke groep zit een Judas, Petrus en Johannes. Bij de rol hoort ook dat je af en toe moet verraden, tegenwerken, extra inzetten etc. en daar krijg je dan weer + of – punten voor. De jongeren weten van elkaar niet wie wie is.

We krijgen de eerste opdracht, coördinaten voor de volgende locatie, de app op onze mobiel verteld ons dat we naar de witte kerk moeten. We moeten daar ongezien zien te komen, helaas lukt dit niet bij alle groepen, maar voor de Judassen onder ons zijn dat + punten, voor de rest helaas – punten.
In de witte kerk krijgen we een film te zien, we moeten een raadsel oplossen. In de film wordt verteld over een vermoeide man die wordt neergestoken door een vrouw, maar toch overeind blijft staan. Wat kan hier gebeurd zijn? Door vragen te stellen aan de leiding en te zoeken naar hints komen we tot het volgende antwoord; De vermoeide man heeft meegedaan aan de Nijmeegse 4daagse en krijgt door iemand van de organisatie een medaille opgespeld. Daarna krijgen we de coördinaten voor de volgende locatie, het blijkt het MFC te zijn. Ook hier kunnen we onderweg weer gepakt worden door de politie, spannend!
We komen aan bij het MFC, bij de voordeur hangt een aanwijzing, de eerste groep gaat gelijk door naar de rode kerk, de andere groepen wachten op het podium. In de rode kerk speelt het spel Escape Jerusalem zich af. De kerk is donker, we volgen de aanwijzingen en komen in de hal van de kerk, de hal wordt verlicht door waxinelichtjes en er staat een laptop. We bekijken de film en krijgen de opdracht om op zoek te gaan naar een kaart. We vinden de kaart achterin de rode kerk. De kaart hebben we nodig om te kunnen ontsnappen … maar hoe? Dan krijgen we brieven met hints, deze moeten we heel goed lezen en bekijken om op de kaart te ontdekken wat de juiste uitgang is. Twee groepen gaan via de juiste uitgang en kunnen verder met het spel en twee groepen kiezen helaas de verkeerde uitgang en lopen zo in de handen van de politie! Even later mogen zij het spel ook weer hervatten.

We zijn weer met alle groepen bij elkaar in het MFC, daar lossen we nog een raadsel op en gaan we kleur bekennen. Iedereen moet in zijn eigen groep aangeven wie Judas, Johannes of Petrus is. Daarna gaan we verder met het spel Verhoren, we gaan per groep bij Kajafas, Pilatus en Herodes langs. We kijken samen de film en gaan met elkaar over de thema’s in gesprek. De gesprekken gaan over ‘Kiezen voor jezelf, ten koste van een ander’, ‘Niet ingrijpen wanneer er onrecht plaatsvindt’ en ‘Twijfelen aan Jezus, het geloof’.
Na de gesprekken zitten we gezellig in het MFC met elkaar te kletsen als we worden verrast door de politie, één voor één worden we geblinddoekt en verplaatst naar de rode kerk. Bij binnenkomst krijgen we een potje met een waxinelichtje en een brief van Jezus. We bekijken de film, moeten ergens alleen in de kerk gaan zitten en de brief lezen. Dan moeten we zelf een brief gaan schrijven, één met onze lasten, teleurstellingen, angsten en één met onze hoop en wensen.
Daarna komen we weer samen en bekijken de film Marteling, we gaan ervaren hoe het is om een zware last te dragen. We gaan met een rugzak gevuld met 6 liter water één voor één een parcours afleggen door het MFC en de rode kerk. We hadden dit graag buiten willen doen, maar ivm geluidsoverlast hebben we ervoor gekozen om dit binnen te doen. Het parcours was daardoor korter en was er tijd over voor wat lekkers en plezier.

Vroeg in de ochtend durven we het weer aan om naar buiten te gaan. De jongeren zijn weer gefocust en gaan verder met het volgende spel. We krijgen coördinaten voor de volgende locatie, we komen uit bij de speeltuin. Achter op een picknickbank staat een laptop en krijgen we de volgende film te zien, we moeten graven naar een schat. Na 10 minuten graven hebben we nog niets gevonden, dan horen we Stop, stop maar met graven, er is geen schat, alle hoop is verloren. De jongeren mogen hun brief met hoop in het gat gooien en verlaten de speeltuin in verbijstering. We lopen terug naar het MFC.

In het MFC aangekomen kijken we naar de film van de Opstanding en gaan we met z’n allen naar buiten om de zonsopkomst te bewonderen. Daarna gaan we weer naar binnen om de laatste film te bekijken waarin ons wordt verteld dat er toch hoop is. We krijgen van de leiding de envelop met onze lasten, bij het openen blijkt het onze eigen brief met hoop te zijn. We hopen voor de jongeren dat hun wensen uit mogen komen. We sluiten deze hele bijzondere nacht af met het paasontbijt en gaan daarna met alle jongeren naar de kerk.

De jeugdraad

Dorpsagenda