Bewegen op je balansdag

Bewegen op je balansdag

Het is een prima idee om op je balansdag minimaal een half uur te gaan sporten. Je hoeft daarvoor niet direct naar een sportschool.
Bewegen is goed voor je, dat weet iedereen. Je blijft in conditie, houdt je spieren soepel en verbrandt calorieën die je wel kan missen. Ook mentaal voel je je beter, van bewegen word je vrolijk en je slaapt er lekkerder van. Voor een goede gezondheid beweeg je het liefst 5 keer in de week een half uur. Om fit te worden sport je 3 keer per week minimaal 20 minuten.

5x in de week sporten klinkt best veel, maar eigenlijk valt het wel mee. Als je er op let zul je zien dat er op een dag een heleboel momenten zijn waarop je makkelijk in beweging kunt komen. Ga vaker op de fiets naar het werk, ga op de fiets boodschappen doen. Werk je in de stad? Stap dan een halte eerder uit en ga het laatste stukje lopen. Ga even lekker een wandeling maken tijdens je lunch. Neem de trap in plaats van de lift.
Een stappenteller is erg handig om precies te zien hoeveel je nu per dag loopt. Het mooiste is als je 10.000 stappen zet, meer is natuurlijk altijd goed.

Ook in en om het huis zijn veel calorieën te verbranden. Ga op je balansdag heerlijk uitgebreid tuinieren, ruim de zolder of de schuur op of stort je op het huishouden. Met een half uurtje ramen zemen verbrand je al snel 120 kcal. Heb je kinderen? Ga dan lekker met ze spelen in de speeltuin, speel tikkertje met ze, ga voetballen samen.
Wandelen is ook uitermate geschikt om wat calorieën te verbranden. Wil je het allemaal wat sneller? Dan is powerwalking, nordic walking of hardlopen een mooie uitdaging!
Ook zwemmen en fietsen zijn prima alternatieven, zeker als je last hebt van overgewicht. De soepelere bewegingen sparen de gewrichten in je benen. Neem na afloop geen sportdrank, die zit zo vol calorieën dat je weer opnieuw kunt beginnen.

Hieronder nog even een heerlijk recept voor een simpele, lekkere lunch, zeker goed te eten tijdens een balansdag.

Brood met tonijn
Voorgerecht of lunchgerecht voor 2 personen.

Bereidingstijd: 15 minuten.

Ingrediënten:
1 blikje tonijn (naturel, op water)
1/2 appel
2 takjes peterselie
2 eetlepels slasaus
2 sneden volkoren brood

Bereiding:
Laat de tonijn uitlekken en verdeel de vis in stukjes. Schil de appel en snijd het stuk in kleine blokjes. Knip de peterselie fijn. Meng de appel, de peterselie en de slasaus door de tonijn en maak dit op smaak met wat peper. Rooster het brood en besmeer het met het tonijnmengsel.

Voedingswaarde:
Energie (Kcal) : 210
Eiwit (g) : 20
Koolhydraten (g) : 20
Vet (g) : 5
Verzadigd vet (g): 1
Vezels (g) : 3
Zout : 1,25
Bron: Voedingscentrum

FB amgv
Tel: 0638906338

Kitty Wiersema

Dorpsagenda