Verkeersveiligheidsproject op CBS De Borgstee

Op donderdag 25-02-2016 hebben alle leerlingen van CBS De Borgstee les gehad van medewerkers van “Centrum voor veilig wonen” en “VVN”. Ook de vrijwillige brandweer uit Bierum deed mee aan het project. Het doel van het project was om de leerlingen te laten ervaren wat een dode hoek is. De basisschoolleerlingen uit Spijk kregen eerst een korte voorlichting van een medewerker van “Centrum voor veilig wonen”. Hij liet de kinderen aan de hand van een PowerPoint presentatie zien wat zij allemaal doen. Leerlingen weten bijvoorbeeld nu dat ze het centrum kunnen bellen als ze aardbevingsschade aan hun huis hebben. Ze vertelden ook dat de huurhuizen in Spijk aardbevingsbestendig worden gemaakt. De havenweg is al klaar, maar nu worden de huizen die achter het schoolplein staan, aangepakt. De leerlingen krijgen de komende tijd dus veel te maken met vrachtverkeer en dus ook de dode hoek! Medewerkers van Veilig Verkeer Nederland lieten leerlingen ervaren wat een dode hoek is. Je denkt bij het zien van al die spiegels aan een brandweerauto dat ze alles wel kunnen zien. Schijn bedriegt! Leerlingen zagen dat de spiegels een enorme hulpmiddel zijn voor bestuurders, maar dat er ook momenten zijn waarop de bestuurder soms een persoon niet ziet. Dit hebben de leerlingen deze morgen ervaren door achter het stuur van de brandweerauto te mogen zitten, terwijl een andere leerling in een dode hoek stond. De gemeente vindt het ook een fantastisch project. Wethouder Menninga kwam daarom deze ochtend een kijkje nemen. Dit is het eerste verkeersveiligheidsproject dat door “Centrum voor veilig wonen” wordt georganiseerd. In de toekomst zullen wellicht ook andere scholen kennis maken met het project.

Peter van Kooten

Dorpsagenda