Boeiende Delfzijl Pocket tour lezing goed bezocht

Naar schatting 200 mensen bezochten dinsdagavond de lezing in Pro Rege over de bevrijding van Delfzijl en omstreken. Eerste Spreker was Joël Stoppels van Battlefield Tours. Joël is al vanaf zijn veertiende zeer geinteresseerd in militaire historie. Met zijn bedrijf organiseert hij rondleidingen en begeleidt hij regelmatig veteranen en families uit o.a. Canada die ons land bezoeken en informatie zoeken over gesneuvelde kameraden en familieleden. Joël begon zijn verhaal met de landing van de Canadezen tijdens D-day op Juno Beach in Normandië. Er werden zware verliezen geleden. Pas na de beruchte hongerwinter 44/45 lukte het door te stoten naar onze provincie. In april 1945 werden de stad en grote delen van de provincie bevrijd door Canadese regimenten en enkele Poolse eenheden. Rondom Delfzijl echter ging de strijd nog lang door. Ook de dorpen kregen het zwaar te verduren. De slag om Wagenborg en de eindstrijd bij de batterij Delfzijl staan veel veteranen in het geheugen gegrifd.
Aansluitend sprak Richard Visser over de situatie in Spijk. Bijzonder was dat de locatie van de lezing tijdens de bezetting zowel kantoor als gevangenis is geweest. Ook zijn er bommen gevallen op Spijk waarbij enkele woonhuizen geraakt werden. Interressant waren ook de verhalen van de ‘goede’ burgemeester Wiersema en zijn latere ‘foute’ opvolger. Wiersema moest onderduiken om te ontkomen aan de vervolgingswaanzin van de NSB-burgemeester die zelfs onder NSB-ers een bedenkelijke reputatie had. Het ergste leed voor Spijk kwam na de bevrijding toen een munitieopslagloods ontplofte.

Richard gaf ook nadere uitleg over de stand van zaken rondom het re-einactment -evenement op 16 en 17 april a.s. Het is een evenement waaraan ook het dorp zelf kan meedoen.  Wie mee wil doen als figurant of op een andere manier wil bijdragen kan zich bij de organisatie melden. Goed om te weten is dat de kosten grotendeels gedragen worden door de deelnemers zelf en subsidie. Verder is van belang dat er goede afspraken zijn over de rol van ‘Duitse’ soldaten. De acteurs spelen die rol om het verhaal compleet te maken. Er is geen sprake van sympathie voor het gedachtengoed van de toenmalige bezetter.

Al met al een boeiende avond met enthousiast publiek. Dat belooft veel goeds voor het gebeuren op 16 en 17 april.

Meer informatie vindt u op: http://www.battlefieldtours.nu/

Jan Wiersema

Dorpsagenda