Tijdsbeeld

Spijk komt voor het eerst in de geschiedschrijving voor in de kronieken van Emmo en Menco, monniken van het klooster Wittewierum. Zij schrijven dat op 18 november 1246 een groot schip afkomstig uit Leeuwarden op de dijk bij Spijk strandde.

Autobedrijf ter Veer

Één van de foto’s toont het oude autobedrijf dat in 1927 werd gesticht door dhr. ter Veer ( 2e van links ). Als zoiets tegenwoordig nog bestond zouden we het een zeer veelzijdig bedrijf noemen; smederij, fietsenmakerij, een afdeling met potten en pannen en natuurlijk autodealer van Ford, zoals de foto duidelijk toont. Maar auto’s kwamen eerst de zaak niet in, want binnen stonden de paarden die nieuwe hoefijzers kregen. De auto’s werden aan de straat gerepareerd. Er wordt al over smederij Ter Veer gesproken in het verhaal : Vrede na strijd. Dit verhaal speelt tussen 1890 en 1900. Smid Veerman ( Rengenier ter Veer ) helpt hier na een ruzie zijn concurrerende collega smid er weer bovenop.

Overigens was het in die tijd zo; dat je meteen ford-dealer was als je in staat bleek een auto te verkopen. Dat is tegenwoordig wel anders.
Uiterst links op de foto dhr. P Vos die in 1946 compagnon werd. In 1976 stapte dhr. Vos uit de zaak en liet de verantwoordelijkheid aan R.J. ter Veer, vader van de huidige eigenaar Klaas.
In 1950 verhuisden de autowerkzaamheden naar de Alberdaweg , toentertijd aan de rand van het dorp! Het oude bedrijf ging verder als Ter Veer elektra totdat de EGD de stroomwerkzaamheden grotendeels overnam.

Naast het woonhuis werd een ruime werkplaats gebouwd.
Voordat men in 1963 overging op het dealerschap van Peugeot hebben ook nog Borgwart en Renault in de garage gestaan.
Ook in Delfzijl kon je Ter Veer & Vos vinden. Voor 1975 was dit nabij het gemeentehuis, maar men moest wijken voor de nieuwbouw van het politiebureau. Men verhuisde toen naar de Piet Heinstraat.

In 1970 werd het bedrijf in Spijk uitgebreid met een showroom van 600 m2. Bij de bouw hiervan waren ook enkele andere Spijkster bedrijven betrokken; Ter Veer elektra, schildersbedrijf Schenkel en loodgietersbedrijf J Kamp. In april van dat jaar kwam dhr Lombard, directeur van de Peugeot fabrieken uit Frankrijk op bezoek. Het doel van dit bezoek was het zich op de hoogte stellen van de situatie bij een plattelandsgarage en de mogelijkheden bespreken van de ontwikkelingen in verband met de aanleg van de Eemshaven.
Wij weten nu dat deze ontwikkelingen nog even op zich hebben laten wachten. Evenals in 1950 zijn er nu plannen om het bedrijf weer aan de buitenkant van het dorp te vestigen. In de afgelopen jaren is de Alberdaweg ( vroeger Nieuwe weg geheten) ingekapseld door de nieuwbouw. Hopelijk viert dit autobedrijf haar 100 jarig bestaan op het te ontwikkelen bedrijventerrein Tjariet.

Andere zaken die rond 1927 speelden waren :

Het spoorwegcomité voor de lijn Roodeschool-Delfzijl wordt opgeheven, de kosten zouden 21 miljoen bedragen.
Er zijn klachten over het slenteren langs de weg van het jonge volk. De politie zal er streng tegen optreden.
Charles Lindbergh maakt de eerste solovlucht naar New York .

Het is de tijd van Kruimeltje en Pietje Bell