Programma herdenking 4 mei 2023 in Spijk

Thema: Leven met oorlog

Beste Spijksters,

Graag nodigen wij u/ jullie uit voor de jaarlijkse 4 mei herdenking en deelname aan de stille tocht en herdenking in Spijk.

De deuren van de Andreaskerk in ’t Loug zijn open vanaf 19:30 uur voor een moment van bezinning. Na een welkomstwoord zullen we de kerk verlaten en ons gezamenlijk naar de begraafplaats begeven. Bij vertrek uit de kerk zullen er willekeurig 50 witte rozen worden uitgedeeld. En ook op papier het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus. Van onze kant het vriendelijke verzoek deze gezamenlijk te zingen bij het monument. De rozen kan men na de herdenking bij het monument leggen.

We vertrekken gezamenlijk om 19:50 uur in stilte naar de nationale begraafplaats waar we ons om het monument gaan verzamelen. Hierbij graag rekening houden met de omliggende graven! Na de taptoe tambour zullen we om 20:00 uur 2 minuten stilte in acht nemen en aansluitend met elkaar het Wilhelmus zingen onder begeleiding van CBS. Raadslid Marnick Joustra, gemeente Eemsdelta, zal namens ons uitspreken waarom we bij elkaar komen en we stilstaan bij de oorlogen van toen en nu. Hierna zal de officiële kranslegging plaatsvinden door de nieuw opgerichte groep 50+. Na een dankwoord namens het 4 mei comité en dorpsbelangen zal CBS gaan spelen. U krijgt dan de gelegenheid om langs het monument te gaan waar u de uitgedeelde rozen of de eigen meegebrachte bloemen bij het monument neer kunt leggen. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken met elkaar in het Spiekhoes/ MFC. Voor de kinderen is er een frisdrankje.

Tot ziens op 4 mei

4 mei comité/ st Dorpsbelangen Spijk

Vlaggenprotocol
Donderdag 4 mei: Dodenherdenking.
De gemeente hoopt dat veel inwoners dit jaar weer vlaggen. De volgende vlaginstructies gelden:
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen van zonsopgang tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.
*Uit Gemeentenieuws wk 17 -Gemeente Eemsdelta

Dorpsagenda