Stoetbomen op de Borgstee

De stoetbomen worden zoals elk jaar uitgereikt door de oudste leerlingen van de school. De leerlingen van groep 3 krijgen een stoetboom, om ze te belonen. De eerste dag in groep 3 is spannend en nieuw. Ze leren lezen en schrijven en kunnen niet zoveel meer buiten spelen. Als troost hiervoor krijgen de leerlingen een heerlijke tak met broodjes, fruit en snoep. Deze traditie wordt tegenwoordig alleen nog maar in een paar Groningse dorpen gehouden. Het bijzondere aan de stoetbomen op CBS de Borgstee is dat de takken in zijn geheel de oven in gaan, waardoor de broodjes om de tak worden gebakken. Dat gebeurt, zo ver wij weten, alleen nog maar in Spijk. Aan de kinderen wordt vóór de uitreiking nog een verhaal verteld door de eigen leerkracht. Zo wordt er o.a. verteld dat de directeur van de school, de heer Herman Mulder, de takken van zolder plukt.

Datum: maandag 29 augustus, tijd: 13.45 uur.

Peter van Kooten

foto: archief 2005 destijds nog CBS de Burcht

Dorpsagenda