Herfst

Het is najaar, de kleuren spatten van het palet van de schilder die herfst heet.

’s Ochtends, als ik richting het oosten rijd, geeft de opkomende gloeiende zon me het gevoel dat er ergens een horizon in de brand staat en ‘s avonds is het een spectaculair schouwspel, hoe de vliegtuigstrepen overvloeien in de uitwaaierende wolkenpracht, beschenen door de ondergaande zon.

Veel mensen mopperen op dit seizoen. Het is al weer zo snel donker, de landerijen veranderen van volle, vruchtbare akkers, in verstilde, grauwe lappen. De bomen laten hun blad vallen, de regen stroomt met bakken weer uit de hemel en bij het opstaan, rillen we van de herintredende kilte.

Ja, het is koud in huis, ja de akkers zijn prachtig als ze vol staan met het rijpe graan, ja het wordt weer kaal om het huis en ja, de regen is nat en vervelend.

Maar… de kaarsen branden mooier als het donkerder is, het knapperende vuur in de kachel zorgt voor een gezellige warmte en de kleuren zijn intenser dan in alle andere seizoenen. De bollen kunnen de grond in, zodat de kleuren ons straks verrassend fris de winter zullen doen vergeten, en het is tijd voor lange wandelingen met de kop in de wind.

 

Dorpsagenda