Steun het werk van st. Dorpsbelangen Spijk

Steun het werk van st Dorpsbelangen Spijk
Komende vrijdag en zaterdag komen de bestuursleden van st Dorpsbelangen Spijk bij u langs met de verkoop van Amaryllisbollen. Met uw aankoop ondersteunt u st Dorpsbelangen Spijk om projecten te ontwikkelen en bij te dragen in de kosten die wij maken voor een leefbaar Spijk. Als bestuur besteden wij veel tijd en moeite, om ons in te zetten voor Spijk. De Dorpsvisie, met onderwerpen als Wonen, Groen en Recreatie, Verkeer en Veiligheid, Ouderen, Jeugd, Ondernemers en nog meer spelen een rode draad in het geheel. Verder zetten wij ons volledig in voor behoud van de Zorg in Spijk, wat op dit moment erg actueel is. We willen immers graag in Spijk naar een arts of fysio kunnen en misschien ook nog wel andere zorgverleners een locatie kunnen aanbieden. Ook het onderhoud van de tunnelbakken staat hoog genoteerd bij ons.

Met de aankoop van een Amaryllisbol voor 7,99 euro of twee bollen voor 14,00 euro ondersteunt u onze werkzaamheden en draagt u bij aan een leefbaar Spijk.Graag gepast betalen. De bollen zijn gekweekt door amarylliskwekerij van Geest onder de naam Amaranth.
Verder kunt u ons vinden op de mini opening van het MFC op zaterdag tussen 10.00 uur en 15.00 uur. Ook hier hebben wij de bollen bij ons en kunt u ook donateur worden van de st. Dorpsbelangen Spijk.
Hieronder nog een aantal verzorgingstips m.b.t. de bollen. (bron en foto’s fam van Geest, ‘s Gravenzande, AMARANTH)

De amaryllisbol komt na het planten, afhankelijk van de temperatuur, gemiddeld 7 tot 10 weken later in bloei. Het belangrijkste is een warme en lichte plaats.

Stap 1. Het planten van de amaryllis

 1. Uw amaryllisbol kan direct na ontvangst worden geplant.
 2. Wanneer de bol later wordt geplant, bewaar deze dan tussen 5 en 12°C om vroegtijdig uitlopen te voorkomen.
 3. Vóór het planten de bol bij voorkeur een halve dag met de wortels in water leggen om te ‘weken’ waardoor de bol makkelijker nieuwe wortels maakt.
 4. Gebruik gewone potgrond voor kamerplanten en een stevige stabiele pot die het gewicht van de steel met bloemen goed kan dragen.
 5. De bol planten met circa 2/3 van de bol in de grond; de hals van de bol blijft boven de aarde staan.
 6. De potgrond uit de zak is veelal voldoende vochtig zolang er nog geen bladeren en bloemsteel zichtbaar zijn. Nu geen extra water geven.
 7. Omdat de bol tot de bloei geleidelijk krimpt, de potgrond rondom de bol af en toe aandrukken.

Stap 2. De juiste standplaats voor de amaryllis

Amaryllis houdt van een licht en warm klimaat van 18 tot 25° C en kan goed tegen de zon. Direct bij het raam is dus een prima plek om hem neer te zetten. Zorg dat de Amaryllis in ieder geval niet op een te koude plaats staat.

Stap 3. Water geven aan de amaryllis

 1. Na het planten hoeft de eerste week geen extra water te worden gegeven tot de bladeren en bloemstelen tevoorschijn komen. De bol maakt nu ook nieuwe wortels en u kunt beginnen met voorzichtig water geven.
 2. Wacht met de volgende gietbeurt tot de bovenkant van de grond weer droog is. Teveel water kan de bol niet tegen en gaat dan rotten.

Stap 4. Voeding geven aan de amaryllis

 1. Tot aan het einde van de bloei is extra plantenvoeding geven niet nodig, omdat in de bol voldoende voedingsstoffen zitten.
 2. Pas na de bloei, wanneer de bladeren ontwikkeld zijn, starten met voeding geven.

St. Dorpsbelangen Spijk
Nanco Nanninga

Dorpsagenda