Op werkbezoek in Spijk

Op uitnodiging van het bestuur van Stichting Dorpsbelangen Spijk is er op zaterdag 26 maart een werkbezoek gebracht aan het mooie centrumdorp Spijk…

Na een gedwongen pauze door Corona is de ChristenUnie weer begonnen met het bezoeken van de dorpen in de gemeente Eemsdelta. In het najaar van 2020, in verkiezingstijd, is al een begin gemaakt met een kennismakingstoer waarbij de kandidaat raadsleden aan elkaar de “eigen” gemeente wilden laten zien. Door de coronapandemie is deze kennismakingstoer toen afgebroken en in het afgelopen jaar zijn er om dezelfde reden dus geen werkbezoeken geweest. Nu, dankzij het loslaten van de coronabeperkingen, kunnen er eindelijk weer bezoeken afgelegd worden en kan de kennismaking met de nieuwe gemeente worden voortgezet.

Op uitnodiging van het bestuur van Stichting Dorpsbelangen Spijk is er op zaterdag 26 maart een werkbezoek gebracht aan het mooie centrumdorp Spijk. Raadsleden Ina Schenkel-Zandvoort, Gert Drenth en Harold Kol en fractie-assistent Jan van Heerde tevens de fotograaf zijn hartelijk welkom geheten door drie bestuursleden van de al meer dan zestig jaar oude Stichting Dorpsbelangen Spijk. Het multifunctioneel centrum wordt momenteel verbouwd en daarom vindt de ontmoeting plaats in het tijdelijke onderkomen de Fiepko Coolmanschool.

Na een voorstelrondje wordt er gepraat over allerhande zaken die de inwoners van Spijk bezighouden. Spijk is een levendig en zeer ondernemend dorp en heel veel onderwerpen komen langs. Van veiligheid en woningbouw tot zonneparken en verlichting en natuurlijk de grote trots van Spijk, de net gerestaureerde Andreaskerk met het beroemde torentje van Spiek. Na een geanimeerd gesprek is het tijd om een wandeling door het dorp te maken en het weer leent zich daar uitstekend voor. De wandeling gaat langs de nieuwe school, het haventje, het dorpshuis en het tunneltje richting de kerk en dankzij de sleutelbewaarder kan er ook nog even binnen gekeken worden.

De fractie van de ChristenUnie kijkt terug op een geslaagd werkbezoek waarbij naast het kennis nemen van zaken die de inwoners bezig houden ook vooral is bijgebleven hoe vol enthousiasme en creativiteit deze Stichting Dorpsbelangen zich inzet voor hun dorp met vele duidelijke resultaten als gevolg.

Ina Schenkel-Zandvoort

Ook vanuit st Dorpsbelangen Spijk kijken we terug op een erg nuttige en gezellige ontmoeting. Ons gevoel is dat we een meer dan luisterend oor hadden van een betrokken fractie binnen de gemeente Eemsdelta. We konden gelukkig veel zaken benoemen die inmiddels gerealiseerd zijn in Spijk, maar er blijven altijd wensen en punten van zorg die extra aandacht verdienen van een betrokken gemeenteraad. Gelukkig staat de CU hier voor open en zal onze belangen zeker behartigen in een van de gemeenteraadsvergaderingen. Hierbij moet o.a. gedacht worden aan een veilige oversteekplaats voor fietsers na de tunnel gelegen in de Hoofdweg Zuid, het groot onderhoud aan alle tunnels van en naar Spijk, onderhoud weg en brug in Hoofdweg Noord, de voortschrijdende industrie in de Oostpolder en Eemshaven en de zonneparken. Een breed scala aan onderwerpen is in ruim twee uur voorbij gekomen. Een rondgang door het dorp en een bezoek aan de Andreaskerk mochten natuurlijk niet ontbreken.

Namens st Dorpsbelangen Spijk: Cor Bouma, Nina Mertens en Nanco Nanninga

*foto’s: Jan van Heerde

Dorpsagenda