Dorpsbelangen nieuws december 2021

Beste lezers,

Het afgelopen jaar was een bijzonder jaar en waren we als bestuur van stichting Dorpsbelangen Spijk in ons handelen en vrijheid beperkt. Vergaderen, bijeenkomen en organiseren van activiteiten ging niet altijd even gemakkelijk. Desondanks zijn wij als bestuur tevreden over wat we wel konden realiseren. Hieronder een kort overzicht.

Samen met PKN Spijk-Losdorp, vv Poolster, St Oude Groninger Kerken en de gemeente Eemsdelta hebben we mooie gezamenlijke acties kunnen ontplooien waarin we elkaar snel en gemakkelijk konden vinden om het in Spijk schoner, gezelliger, muzikaler en sfeervoller te maken. Marktplaats Spijk was, evenals vorig jaar, weer een groot succes en er werd al geopperd om er een jaarlijks evenement van te maken, samen met de jaarlijkse markt. Ook werd Spijk een waar wandeldorp met de “Tocht om de Noord”. Wat hebben een hoop wandelaars genoten van het muzikaal onthaal en de sfeer er omheen.

De gemeenteraad van Eemsdelta heeft ons kunnen vinden met een bezoek van een drietal wethouders en beleidsbepalende ambtenaren voor een leefbaarder Spijk, nieuwe woningen/appartementen en vrije kavels. Voor het terrein “de Borgstee” worden nu plannen ontwikkeld om daar mogelijk eind 2022 cq begin 2023 te kunnen gaan bouwen. Zodra het MFC gereed is kan er worden begonnen met het afbreken van de oude Fiepco Coolmanschool. Vanuit de woonvisie van de gemeente Eemsdelta is er ook verder in de tijd gekeken en zijn er mogelijkheden voor een eventuele uitbreiding.

Samen met omwonenden zijn wij de strijd aangegaan tegen de komst van zonnepark Spijksterriet. Met als gevolg dat dit zonnepark gelukkig van de baan is en ons mooie omgeving in stand blijft. Nu wordt in samenspraak met de omwonenden van Nooitgedacht gekeken welke stappen er ondernomen moeten worden m.b.t. een hier wel of niet te plaatsen zonnepark.

De opbrengst uit de verkoop van de bollen heeft kunnen leiden tot herstel en onderhoud van de wijzerplaatverlichting van de Andreaskerk. Samen met Groen Spijk, PKN en SOGK zijn wij er gezamenlijk in geslaagd een pitch te winnen en 25000 euro binnen te slepen voor het herinrichten van het terrein om de kerk. Een veelgehoorde wens om het bruggetje aan de achterzijde van de kerk weer terug te plaatsen over de kerkgracht kan daar dan deel van uit maken.

Vanuit de Dorpsvisie “Kiek op Spiek” zijn er inmiddels 3 werkgroepen geformeerd, te weten Wonen, Groen en recreëren en Verkeer en Veiligheid. Wonen is inmiddels al een keer bijeen geweest, en zodra de maatregelen het toelaten komen ook de andere werkgroepen samen. Vanuit het Groen wordt er hard gewerkt aan nieuwe wandelpaden achter het voetbalveld. De werkgroep Verkeer en Veiligheid is achter de schermen druk aan het inventariseren wat de knelpunten in Spijk zijn. In samenspraak met de gemeente Eemsdelta willen we vanuit de gebiedsagenda tot goede afspraken komen met hen. Vaste aanspreekpunten vanuit de gemeente zijn van belang voor de diverse werkgroepen.

Ook de ontwikkelingen in de Eemshaven en de Oostpolder hebben onze welverdiende aandacht. Lasten en lusten voor de inwoners van Spijk willen we graag bespreken met de gemeente het Hogeland en de provincie Groningen. We zijn inmiddels met elkaar in gesprek. Geluid- en lichtoverlast, overlast van (sluip) verkeer willen we graag in een vroeg stadium onder de aandacht brengen, om Spijk leefbaar te houden. Maar de, niet tegen te houden uitbreidingen, kunnen misschien ook kansen bieden en daar moeten we dan slim gebruik van maken. Op dit moment is onbekend welke bedrijven zich in de Oostpolder willen gaan vestigen.

Bij de diverse toegangswegen van Spijk zijn kerstversieringen aangebracht in de vorm van Fairybells. (kerstboom met Led Verlichting) Dit is duurzaam en jaarlijks weer te gebruiken. De perceeleigenaren vonden het allen een prima idee en werken allen belangeloos mee. De oproep tot het versieren van de straten met Kerstverlichting heeft geresulteerd in diverse straten die aan de actie wilden deelnemen. Per straat is een bedrag geschonken van 50 euro als bijdrage in de onkosten. Het bestuur heeft gemeend Hoofdweg-Zuid uit te roepen tot winnaar van de straatversiering, met als reden de meer dan gezamenlijke eensgezindheid tot het plaatsen, het opmaken, de uitvoering en allen in dit proces te betrekken, tot zelfs buiten Spijk richting Losdorp toe. Een geldprijs van 100 euro valt hen dan ook ten deel. Neemt niet weg dat ook de overige deelnemende straten er prima bijstaan. Mogelijk dat komend jaar heel Spijk mee gaat doen. In 2022 wordt er, na overleg met bewoners aan De Kamp, weer een Kerstboom vanuit Dorpsbelangen geplaatst.

Wij, Jannie, Cor, Monique, Henk, Gea, Hinnie, Nina en ondergetekende willen jullie bedanken voor het vertrouwen in ons die wij, als vrijwilligers, voor een leefbaarder Spijk hebben willen verrichten. Ook wij bedanken vele Spijksters die zich, ieder op hun eigen manier, hebben willen inzetten om, samen met ons en overige partijen, Spijk leefbaar houden.

Veur elk en ain alvast: “Veul Hail en Zeegn”

Met vriendelijke groet,

Nanco Nanninga
(voorzitter st. Dorpsbelangen Spijk)

Dorpsagenda