Leeuw weer op de toren geplaatst

Vandaag werd de gouden leeuw weer op de toren geplaatst door een tweetal leerlingen van OBS ’t Maar en wethouder Pier Prins. Na het welkomstwoord van Patty Wagemans, directeur Stichting Oude Groninger Kerken, liep het gezelschap naar boven om de gerestaureerde gouden leeuw te plaatsen.

Met het plaatsen van deze leeuw kan een deel van de steiger volgende week weer worden afgebroken. Vanaf de spits komt de kerk dan tot aan de klok weer achter het oranje gordijn vandaan. De bodem onder klok moet nog volledig worden vervangen en om dit te kunnen doen moet het bovenste gedeelte van de steiger daarom worden afgebroken. De klok van ca. 1100 kg is inmiddels met behulp van een dommekracht van de vloer afgetild.

De kinderen van groep 8 kregen nog uitleg van de schilder die de restauratie van de gouden leeuw had uitgevoerd. Het blaadje met bladgoud dat als voorbeeld was meegenomen was binnen de kortst mogelijke tijd op de vingers van de kinderen verdwenen. Onderling werd de waarde van de buitgemaakte stukjes goud al snel op enkele tienduizenden euro’s geschat :-). Martje Uilhoorn was nog aanwezig met een foto die tijdens de restauratie in 1993 van haar was gemaakt samen met de leeuw.

Foto’s Jan Doeke Pijper

Foto’s JG Hazeveld

Dorpsagenda