Nije Riep Regiowinkel en Ondernemershuis

Nije Riep Regiowinkel en Ondernemershuis
Nije Riep is in 1905 gebouwd als Hervormde School en heeft tot 1967 dusdanig dienst gedaan. Na een fusering met de gereformeerde school en de bouw van een nieuw schoolgebouw voor dit samengaan kwam de openbare bibliotheek in het pand, mede door de inspanningen van mevrouw Evers-Dijkhuizen. De bibliotheek heeft tot 2020 in het pand gezeten en is daarna verhuisd naar de nieuw gebouwde brede school aan de andere kant van het dorp. Al tijdens het bekend maken van deze plannen is door een bewonersinitiatief besloten om het gebouw met een sociale en commerciële functie voor het dorp te behouden. Na een opstarttraject is er besloten om een aantal initiatieven in het pand te verenigen. Hierbij wordt er onder andere gewerkt aan een brasserie met aansluitend een winkelhuis in het voormalige bibliotheek-gedeelte, een bed en breakfast met vier appartementen op de ruime en karakteristieke zolder en een zeecontainer met daarin gereedschap waar gratis gebruik van valt te maken voor de bewoners van Spijk. De overige ruimtes in het gebouw zullen gebruikt worden om flexplekken te creëren voor lokale ondernemers en als werk- en vergaderruimtes. Verder zal er een recreatiemogelijkheid en een business club in het leven geroepen worden.

Winkelhuis Spijk
Het winkelhuis zal gebruik maken van een shop-in-shop model en wordt gelokaliseerd in een gedeelte van het voormalige
bibliotheekgedeelte. Ondernemers zullen bij ons een plank of een kast kunnen huren waarin ze hun producten kunnen
etaleren. Hierbij zal er een nadruk gelegd worden op lokale producten en lokale ondernemers. De winkel zal gerund worden door een professionele verkoper. Met het Winkelhuis willen wij startende en al wat langer bestaande ondernemers zonder eigen fysieke locatie de mogelijkheid bieden om alsnog hun producten fysiek te kunnen etaleren. Verder zullen wij ondernemers door middel van bijvoorbeeld activiteiten in de business club ook ondersteunen in hun ondernemerschap. Daarnaast vinden wij het van belang dat er een winkelgelegenheid in het dorp komt voor kleine cadeautjes of snuisterijen.

Brasserie De oude Bieb
De brasserie wordt gevestigd in het overige gedeelte van het voormalige bibliotheek gedeelte en zal zoveel mogelijk
gezamenlijk geopend worden met het Winkelhuis. Er zal een kaart gevoerd worden met lokale gerechten en er wordt eerst
een nadruk gelegd op lunch en afhalen van broodjes, soepen en salades. Verder willen we hier graag mensen te werk stellen met een afstand naar de arbeidsmarkt. Het oogmerk van de brasserie is om een mogelijkheid te bieden voor bewoners om te gaan lunchen binnen hun eigen omgeving en om een gezonde optie ter afhaal te hebben. In de omgeving
zijn er genoeg goede restaurants voor het diner te vinden, maar er mist nog een goede optie om te gaan lunchen. Verder zal het lunchmenu van de brasserie betrokken worden bij andere onderdelen van Nije Riep.

Bed & Breakfast Nije Riep
Op de ruime en karakteristieke zolder van Nije Riep zullen vier appartementen gerealiseerd worden. Vanuit deze appartementen zal het mogelijk zijn om de wijdere omgeving te verkennen en zullen er bijvoorbeeld ook activiteiten ondernomen kunnen worden vanuit het onderdeel Discovery Recreatie. Het breakfast gedeelte zal verzorgd worden door onze brasserie. Verder zal er een gastvrouw/heer aanwezig zijn. Het bed & breakfast gedeelte is onder meer ontwikkeld om het gebouw van financiën te voorzien voor de overige onderdelen, zodat deze gerealiseerd kunnen worden en onderhouden kunnen worden. Hierbij zien wij dus een samenkomst van de commerciële aspecten van het pand met de sociale en maatschappelijke functies. Ook voor het bed & breakfast zullen we kijken naar het inhuren van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Werkplaats De Helpende Hand
Nije Riep heeft een behoorlijke ruimte om het pand heen en hierbij is er ruimte om een container te plaatsen. In deze container willen wij een ruim assortiment aan gereedschap en werkbanken realiseren. Hiervan zal gratis gebruik gemaakt kunnen worden door de bewoners van Spijk en de omliggende dorpen. Verder zullen wij reparatie-dagen gaan organiseren met vrijwilligers en onder andere workshops voor basis klusvaardigheden gaan aanbieden. De Helpende Hand is ontstaan vanuit onze eigen ervaringen waarin we bijvoorbeeld met kapotte onderdelen langs gingen bij ouders en grootouders die vanuit hun werkplaatsen ons verder konden helpen. Tegenwoordig is klussen weer heel erg in, maar niet iedereen heeft de handigheid of het gereedschap. Wij hopen interne cohesie binnen het dorp te vergroten door bijvoorbeeld de buurman de mogelijkheid te geven de de kinderwagen van de alleenstaande buurvrouw te repareren.

Discovery Recreatie
Bij Discovery Recreatie zijn er verschillende fysieke en sportieve activiteiten te plannen in de omgeving. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een middag wadlopen, een middag boogschieten in de tuin van Nije Riep zelf of het organiseren van wandelingen en excursies naar de vele kerken en andere bezienswaardigheden van Noord-Groningen. Deze activiteiten gaan uitermate goed samen met de andere mogelijkheden die Nije Riep biedt. Deze toevoeging aan onze mogelijkheden is onder andere gedaan om een volwaardig pakket aan activiteiten te kunnen koppelen aan bezoekers die van buiten Spijk en omgeving komen. Het stimuleren van toerisme is een verdere belangrijke stap in het creëren van meer leefbaarheid en bedrijvigheid en in het terugdringen van de trend tot het wegtrekken van de lokale bevolking. Deze activiteiten zullen ook gericht zijn op jongeren vanuit dit gedachtegoed.

Flexplekken werk- en vergaderruimtes
In de overige ruimtes van het pand, namelijk de twee voormalige klaslokalen op de eerste verdieping, is er ruimte om voor een aantal ondernemers flexplekken te creëren. Deze kunnen incidenteel of voor een langere periode gehuurd worden en bieden de mogelijkheid om contacten te leggen met andere ondernemers. Hierbij zal er een koffiemogelijkheid bij de flexplekken mogelijk zijn en kan er een lunch besteld en afgehaald worden bij de brasserie. Hierbij willen we voor lokale ondernemers een mogelijkheid creëren om binnen een zakelijke omgeving voor weinig geld een werkplek te organiseren. Onderscheid tussen privé en werk is een belangrijk gegeven, maar niet elke lokale ondernemer zal de mogelijkheid hebben om een thuiskantoor te realiseren. Hiermee willen we het voor lokale ondernemers aantrekkelijk
maken om hun werk te gaan en te blijven uitvoeren in deze omgeving.

Business Club Nije Riep
Binnen de business club zal er een lokaal initiatief gekozen worden ter sponsoring. Rondom deze sponsoring zal er voor ondernemers de mogelijkheid zijn om hun naamsbekendheid te vergroten. Verder zullen er informele evenementen
georganiseerd gaan worden waarbij ondernemers hun eigen netwerk sterk kunnen vergroten en een beter beeld verkrijgen
over andere ondernemers in hun omgeving. We zullen daarnaast workshops en lezingen gaan geven over verschillende aspecten van het ondernemerschap. Doel hierbij is om een sterk team van ondernemers te gaan organiseren die onderling elkaar kunnen versterken, maar die ook door hun eigen bedrijven de lokale omgeving weer kunnen versterken. Hierbij kan er dus bijvoorbeeld gedacht worden aan de sponsoring van een lokale sportvereniging en het organiseren van evenementen daarmee voor bijvoorbeeld jonge kinderen, zoals een sportmiddag of het sponsoren van lidmaatschappen.

Geniet tijdens Marktplaats Spijk van een voorproefje van toekomstig Nije Riep met een heerlijke kop koffie op ons terras en een bezoek aan onze enthousiaste ondernemers.

nijeriep.nl
Hanneke Heun

Dorpsagenda