Dorpsbelangen nieuws februari 2021

Bestuur
Momenteel ligt het verenigingsleven grotendeels stil. Toch willen we proberen de voortgang er in te houden.

Dorpsvisie Spijk

1 Wonen
Op dit vlak zijn er diverse ontwikkelingen gaande. Hieronder een beknopte opsomming.
– Na enkele videovergaderingen te hebben gehad met diverse medewerkers vanuit verschillende afdelingen van de gemeente, denken wij een goede basis te hebben gelegd om dit proces samen verder te vervolgen.
– Ook is er inmiddels onderzoek verricht bij de makelaars in de omgeving waar eventueel behoefte aan is.
– Aangezien Dorpsbelangen Wagenborgen op dit vlak al met dit bijltje gehakt heeft, willen wij graag met hen van gedachten wisselen. Binnenkort hopen wij met hen in gesprek te gaan.

Om Spijk leefbaar te houden zouden er woningen moeten komen voor starters, doorstromers en senioren appartementen, of levensloopbestendige woningen. Voor zowel huur- als koopwoningen zou er ruime belangstelling zijn. Toch zouden we dit graag binnenkort inzichtelijk krijgen. Mocht je /jullie serieus interesse hebben in één van de bovengenoemde opties, dan zouden we dit graag via de mail (dorpsbelangenspijk@hotmail.nl) horen.

2 Groen en recreëren
Groen en recreëren proberen we samen met enkele vrijwilligers van reeds bestaande werkgroepen op te pakken.
Vergaderen en overleggen voor alle onderwerpen verloopt op dit moment nog steeds moeizaam, maar we proberen zo goed en kwaad als het kan toch de voortgang er in te houden.

Om onze Dorpsvisie een goede plek in de samenleving te geven, wordt op dit moment contact gezocht met de gemeenteraadsleden en overige bestuurders van de nieuw gevormde gemeenteraad Eemsdelta.
Heb je interesse om deel te nemen aan één van deze werkgroepen? Schroom niet en neem gerust contact met ons op. De dorpsvisie nog even nalezen? Dat kan middels de volgende link https://www.spijk.net/2020/07/dorpsvisie-spijk-online-beschikbaar/

Thema’s & Contactpersonen
Wonen: Nanco & Monique
Groen & Recreëren: Hinnie & Monique
Verkeer & Veiligheid: Gea & Nina

Zonnepark Tjariet
Dorpsbelangen Spijk heeft in januari 2021 bij de gemeente Eemsdelta en bij het Energiebedrijf Pure Energie aangegeven geen voorstander te zijn van de bouw van een zonnepark grenzend aan Spijk. Als reden is aangevoerd dat er onvoldoende tot geen draagvlak is voor een zonnepark. Verder tast het ons mooie historische landschap te veel aan. En welbeschouwd hebben we rond Spijk volop wind en zonneparken.

Spiekstertocht
Op zaterdagmiddag 6 maart 2021, organiseert de Jeugdraad van Spijk-Losdorp in samenwerking met Dorpsbelangen Spijk een Spiekstertocht. Tijdens deze tocht zoek je, door middel van vragen en foto’s, antwoorden die je vervolgens op het antwoordformulier kwijt kunt.

Bloembollenactie
Op zaterdag 13 maart, vanaf 10.00 uur, kunt u ons aan de deur verwachten met zomerbloembollen.
Gladiolen wit hoogte 60-85 cm 10 bollen per zak voor €5,-
Gladiolen rood, hoogte 60-85 cm 10 bollen per zak voor €5,-
Anemonen gemengd hoogte tot 25 cm 15 bollen per zak voor €5,-
Graag gepast betalen.

Straatverlichting ’t Loug
De gemeente heeft hun plannen klaar om de straatverlichting in ’t Loug te gaan vervangen. Nu is Spijk aan zet.

Welkomsttas
Al diverse Spijkster bedrijven zijn benaderd om een bijdrage te leveren aan de welkomsttas. Een tas die wij gaan aanbieden aan nieuwe inwoners. Middels de inhoud willen wij laten zien wat Spijk allemaal te bieden heeft. Naast de Spijkster bedrijven hebben wij ook diverse verenigingen/clubjes benaderd. Helaas hebben wij van deze groep nog niets binnen gekregen. Mocht dit aan je aandacht zijn ontsnapt dan kan je bij deze alsnog iets inleveren. De tas is bijna vol, dus wacht niet te lang! Als je mee wilt doen aan deze actie of hier meer informatie over wilt dan kan je contact opnemen met: Nina Mertens ( 06 466 077 81) of Monique Kats ( 06 254 541 59) of mailen naar ons algemeen e-mailadres.

Restauratie Andreaskerk
Middels de zomerbollenactie willen wij geld inzamelen voor het vernieuwen van de wijzerplaatverlichting van de Andreaskerk. Nu de kerk momenteel gerestaureerd wordt willen wij de eigendommen van Dorpsbelangen, de wijzerplaatverlichting, de buitenverlichting van de kerk (schijnwerpers) en het eendenhok, waar mogelijk is verbeteren. Binnenkort zal er een begin gemaakt worden aan het opknappen van het eendenhok. Dit zal gedaan worden in de werkplaats van Jaap Stuve.

Spijkster vlaggen
De Spijkster vlaggen zijn weer te bestellen! Met een verbeterde kwaliteit!
Klein formaat: €35,- Groot formaat €55,- Verkrijgbaar bij Monique, Tuinbouwweg 2a. Tel. 0625454159.
Het bedrag overmaken kan ook. Dit kan op bankrekeningnummer: NL52RABO0374501084 t.n.v. Stichting Dorpsbelangen Spijk

Word donateur en steun Stichting Dorpsbelangen Spijk!
Donateur worden kan al vanaf €7,50 per jaar. U kunt donateur worden door een e-mail te sturen naar dorpsbelangenspijk@hotmail.nl. U krijgt dan een incassoformulier thuis gestuurd.
Overweeg je om donateur te worden maar ben je er nog niet helemaal uit wat wij allemaal doen voor het dorp, klik dan hier. https://www.spijk.net/dorpsbelangen-spijk/
Mocht je een wijziging door willen geven? Dit kan per e-mail of via je wijkcontactpersoon.
Jannie Pijper: Buitengebied
Hinnie Hofman: Achteromweg, Kleine Dijkstraat, Ubbenasingel,
Nina Mertens: Alberdaweg, De Kluft, Nesweg, Willem de Mérodelaan
Monique Kats: Tuinbouwweg, Havenweg, Redger, Vlasakker
Cor Bouma: Mevr. E. Dijkhuizenlaan, Jonker, Hoofdweg Noord, Tjariet,
Gea Reitsema: Boterweg, Hoge Akkers, Hoofdweg Zuid, Parklaan, ’t Loug, Westersingel
Nanco Nanninga: Grote Dijkstraat, Kerkpad, Kerspelpad, Melkweg, Ripperdaweg, Spaarbankweg, Zwarteweg, De Kamp, Mr. Cornelis G. Cremerpad

Meldpunt Eemsdelta
Met regelmaat worden wij aangesproken over zaken zoals slechte stoepen, gevaarlijke situaties o.i.d. U kunt dit zelf melden middels deze link https://www.eemsdelta.nl/iets-melden

Bestuur Stichting Dorpsbelangen Spijk
Nanco Nanninga-voorzitter
Monique Kats-secretaris dorpsbelangenspijk@hotmail.nl
Henk Pilon-penningmeester
Jannie Pijper-bestuurslid (ledenadministratie)
Gea Reitsema-bestuurslid (ledenadministratie / dorpsbudgetcommissie)
Cor Bouma-bestuurslid (dorpsbudgetcommissie)
Hinnie Hofman-bestuurslid (sinterklaascommissie)
Nina Mertens-bestuurslid

Dorpsagenda