Zes dorpen bevrijdingstocht

Tijdens een wandeling door het dorp viel mij een informatiebord op aan de Nesweg bij het MFC Spijk. Ik weet niet hoelang dit informatiebord er al staat, maar tot nu toe hebben we hierover nog geen bericht voor de website mogen ontvangen, dus besloot ik e.e.a. uit te zoeken. Want om dit nu ongemerkt voorbij te laten gaan lijkt mij ook niet de bedoeling. Fietsen en wandelen is in deze coronaperiode gelukkig gewoon mogelijk. Onderstaande vond ik op de website ‘de verhalen van Groningen‘ en een gedeelte las ik op het infobord:

Het is nu misschien moeilijk voor te stellen, maar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog regende het bommen en granaten in het noordoosten van Groningen. In de laatste oorlogsdagen werden de dorpen van de (voormalige) gemeente Bierum het strijdtoneel van de Canadese en Duitse troepen. De Zesdorpentocht laat jou kennismaken met deze bijzondere geschiedenis.

De route
De Zesdorpentocht voert langs de historische dorpjes en door het prachtige weidse landschap van de Eemsdelta. Onderweg lees je indrukwekkende oorlogsverhalen. Niet alleen verhalen over de bevrijding, maar ook over verzet, onderduikers, militaire strijd en het alledaags leven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In elk dorp vind je een informatiebord met daarop een bijzonder verhaal.

Infobord
De zes dorpen bevrijdingstocht is een wandel- en/of fietsroute van 22,3 km door de voormalige gemeente Bierum. De route leidt u door 6 dorpen en een gehucht. In elk dorp vindt u een bord met daarop een verhaal over de oorlogsjaren. de routefolder is verkrijgbaar bij vvv infoshops en infopunten en in de dorpshuizen van de deelnemende dorpen daarnaast is de route beschikbaar in de app: storytrails.eu/6dorpen

Klik hier voor alle verhalen van de Zesdorpentocht
Klik hier voor de route en extra info.

Linda Scheltens