Poolster glipt in tweede helft langs Middelstum

Poolster glipt in de tweede helft langs Middelstum
3 oktober 2020
Uitslag: 1-2

Waar Corona de wereld al een tijd in zijn greep heeft werkt het nu ook door binnen het amateur voetbal. Afgelopen weken werd hier en daar een wedstrijd afgelast, sinds deze week mogen er geen supporters meer langs de lijn staan en blijven de kantines dicht. Surrealistisch, ongewoon en opmerkelijk zijn de woorden die door iedereen worden gebruikt. Echter blijven een hoop dingen hetzelfde binnen het voetbal. Wanneer ik op mijn dooie gemakje rond 13:00 uur het sportpark aan de Coendersweg binnenwandelde, bleek de waterzak kwijt te zijn van het vlaggenschip van Middelstum. Iets wat denk ik veel leiders bekend in de oren klinkt.

De mannen van Jeroen de Groot wisten wat ze te wachten stond, een week eerder won Middelstum van de Heracliden oet Meij. Na het lezen van verschillende verslagen en kijkend naar de resultaten bleek dat ‘de Blauwen’ wel wat konden. Poolster begon in haast dezelfde opstelling als een week eerder, helaas mocht Robbin Vriend zijn zaterdag middag anders invullen, hij werd er tegen Amicitia VMC met rood afgestuurd. Door de huidige Corona maatregelen (waar ik na deze zin geen woord meer aan vuil ga maken) mocht hij ook niet aanwezig zijn op het sportpark. Van horen zeggen schijnt dat hij geluncht heeft met zijn moeder in de stad, ook gezellig. Peter Westerhuis nam zijn basisplaats over. Van achteruit stond Simon Dijkman zoals gewoonlijk op goal, Robbert Kok, Peter Westerhuis, Johan Dijkman en Wesley Bos vormden de defensie. Tom Dijkman, Niels Smit en Ferdinand Oosterhuis startten op het middenveld en voorin mochten Julian Bos, Kevin Bijlsma en Jesse Smit proberen om het net van Middelstum te vinden. Op de bank zaten super-sub Gijs de Weedt, Jelte Ritsema en opmerkelijk, Johan de Groot. Laats genoemde is twee jaar geleden gestopt in het eerste elftal om het wat rustiger aan te doen in het vierde. Fantastisch om te zien dat zodra een beroep op hem wordt gedaan hij klaar staat voor de vereniging en terugkeert in het elftal waar hij jarenlang in gespeeld heeft en zelfs nog steeds tweede topscoorder aller tijden van is.

Rond 14:30 vloot scheidsrechter Leenknegt voor het begin van de wedstrijd. Beide elftallen probeerden elkaar een beetje uit wat niet resulteerde in grote kansen. Het spel was onrustig aan beide kanten, Middelstum probeerden vanuit de lange bal hun behendige 10 te bereiken om vanuit daar te kijken of hij de spitsen kon bedienen. Poolster wou vooral de tegenstander afjagen zodat zij deze zelfde lange bal niet konden spelen, dit lukte aardig. Echter, zodra Poolster dan in balbezit kwam wist het de spitsen vaak niet te bereiken omdat Middelstum compact aan het verdedigen was. Van achter de glazen van mijn geel zwarte Poolster bril meende ik te zien dat de Spijksters beter werden en dat er wellicht een doelpunt aan zat te komen. Dit klopte wel, maar helaas viel die aan de andere kant, vanuit een afgeslagen schot op de goal van Simon kwam de bal pal voor de voeten van een Middelstum aanvaller. Menigeen dacht hierbij aan buitenspel, de scheidsrechter vond van niet waarna de aanvaller simpel kon afwerken, 1-0 op slag van rust. Een domper voor de equipe van Jeroen.

In de rust werd duidelijk gemaakt dat de ruimtes die Middelstum weggaf achter de verdediging en dan vooral in de hoeken sneller gezocht moesten worden. Duidelijk zichtbaar was het zelfvertrouwen dat de mannen uitstraalden toen ze de kleedkamer uitkwamen, de eerste helft was niet goed, maar wel was daar het gevoel dat het de tweede helft alleen maar beter kon gaan. Vanaf het fluitsignaal van de tweede helft werden meer duels gewonnen, meer gevaar gecreëerd en minder weggeven. Kevin en Jesse wisten hier en daar wat kansjes te forceren, deze resulteerde niet in de gewenste gelijkmaker. Middelstum was vooral aan het tegenhouden en wisten weinig meer te creëren.

In de 65e minuut werd er een lange bal vanuit het middenveld richting de Poolster aanvallers gestuurd. De keeper van Middelstum kwam uit zijn goal, in eerste instantie wist hij de bal goed weg te werken, echter ontstond daarna veel chaos in de defensie van ‘de Blauwen’. Julian, die voor dit moment niet echt lekker in de wedstrijd zat, was er als de kippen bij om de bal met een mooie boogbal van 20 meter over de keeper heen te schieten, 1-1, het spel is weer op de wagen. Vlak daarna kon Poolster op voorsprong komen na een grote kans van Jesse, via de rechterflank loste hij een schot op het doel van Middelstum. De keeper was ditmaal wel scherp en verrichte een puike redding.

Trainer Jeroen voelde dat er meer in het spreekwoordelijke vat zat. Johan maakte zijn rentree in het elftal, Ferdinand mocht plaatsnemen op de bank. Gijs kwam even later binnen de lijnen voor doelpuntenmaker Julian. Het bleef spannend, veel grote kansen waren er echter niet meer tot de 80e minuut. Gijs dribbelde via rechts langs zijn directe tegenstander en legde de bal panklaar voor Jesse, een koud kunstje voor de spits om zijn tweede van het seizoen te maken, 1-2! Je kon de frustratie merken aan de kant van Middelstum: een leuke eerste helft waarin het iets makkelijker speelde dan de Spieksters om vervolgens met lege handen komen te staan. Kort na de treffer die uiteindelijk tot de overwinning zou leiden was een invaller van Middelstum zijn frustraties niet meer de baas, na een harde overtreding op Robbert mocht hij na amper 15 minuten spelen al gaan douchen. Middelstum zette alles op alles om nog een gelijkmaker uit het vuur te slepen, Poolster hield stand.

Na 3 duels spelen is Poolster sterk begonnen aan de competitie, eenmaal gelijk en twee keer winst. Wel moet gezegd worden dat het team van Jeroen zich nog niet heeft hoeven meten tegen de échte topteams uit de vierde klasse C. Volgende week komt hier verandering in, dan komt Niekerk op bezoek op sportpark Oldencate. Met uitslagen als 5-0, 1-4 en nogmaals 5-0, kan rustig worden gezegd dat ze mee gaan doen om de titel. Middelstum heeft mij verrast. Waar eerdere jaren een team stond met weinig ervaring en samenhang stond er vandaag een team wat elkaar, vooral de eerste helft, makkelijk wist te vinden en erg gevaarlijk was vanuit het middenveld. Zij gaan het waarschijnlijk beter doen dan het onafgemaakte afgelopen seizoen waarin ze vooral onderin het klassement terug te vinden waren.
Ook volgende week mogen er geen supporters langs de lijn staan. Samen met wat technici uit het dorp wordt gekeken of iets geregeld kan worden zodat supporters thuis de wedstrijd kunnen volgen, hier volgt later meer over.