Poolster vecht zich met 10 man langs Amicitia VMC

26 september 2020
Uitslag: 3-1

Waar een week eerder Poolster nog een punt overhield aan het treffen tegen G.E.O. in Garmerwolde wist het zichzelf tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Amicitia wél te belonen met 3 punten. Tegen G.E.O. liepen de mannen van Jeroen de Groot vanaf de eerste minuut achter de feiten aan, dit heeft ongeveer een helft geduurd waarna de tweede helft G.E.O. op zijn plek werd gezet. Echter kwam dit te laat om hiermee 3 punten in de wacht te slepen. Het idee van de trainer was dan ook om tegen het altijd lastige Amicitia VMC vanaf minuut één de druk op te voeren om het de tegenstander in de opbouw lastig te maken.

Helaas moest Robin Uilhoorn na lang blessureleed wéér vanaf de kant toekijken. Waar hij vorige week was teruggekeerd in het basis elftal is het hem tijdens de training opnieuw in zijn bovenbeen geschoten. Hierdoor nam Robbin Vriend zijn plek over in het elftal. Vanuit achteruit speelde Poolster met Simon Dijkman, Robbin Vriend, Johan Dijkman, Robbert Kok en Wesley Bos. Op het middenveld namen Niels Smit, Ferdinand Oosterhuis en Tom Dijkman de taak op zich om de aanval van goede ballen te voorzien en ervoor te zorgen dat de stadse bezoekers niet in de buurt kwamen van onze verdediging. Voorin moesten Julian Bos, Kevin Bijlsma en Jesse Smit ervoor zorgen dat er doelpunten op het scorebord kwamen te staan. De teller voor de drie aanvallers staat nog op nul aangezien vorige week Gijs de Weerdt en Ferdinand Oosterhuis voor de treffers gezorgd hebben aan Spijkster kant.

De wedstrijd begon vrij open. Aan beide kanten waren een paar kleine kansen. De sluitposten van beide teams waren inmiddels warm, waarna Poolster echt begon te voetballen. Aan de bal was het soms nog iets te onrustig, hierdoor werd er nog wel eens balverlies geleden waar het absoluut niet nodig was. Wanneer Poolster wél rustig aan de bal bleef en geduldig wachtte totdat de bewoners van de ‘Coendersborg’ druk op ze kwamen zetten, wisten deze zelfde tegenstanders soms niet waar ze het zoeken moesten. Poolster kwam steeds vaker in de zestien van de Stadjeders. Het leek erop dat de 1-0 in de lucht hing. Echter kan in het voetbal alles snel veel veranderen, zo bleek maar weer in de 39e minuut. Nadat Robbin Vriend al eerder een gele kaart gepresenteerd kreeg van scheidsrechter Vegter voor een overtreding tikte hij zonder er erg in te hebben de bal weg na een overtreding van Spijkster kant. Scheidsrechter Vegter wou laten zien dat er niet met hem te sollen viel en gaf hiervoor een gele kaart, niet wetende dat Robbin al eerder een gele kaart had gekregen waardoor hij mocht gaan douchen. Binnen dit hele tafereel en 3 minuten viel de goal voor Amicitia, na een dek fout werd de bal moeiteloos binnen gekopt na een voorzet. Er werd gerust met een 0-1 tussenstand op het scorebord.

In de tweede helft knalde Poolster uit de startblokken, duidelijk was dat Jeroen aan het elftal mee had gegeven dat er nog niks verloren was en dat zelfs met 10 man iets te halen viel tegen dit zwak ogende Amicitia. Julian Bos bleef achter in de kleedkamer, hiervoor kwam Peter Westerhuis in het elftal, dit alles had te maken met het feit dat er anders gevoetbald moest gaan worden met 10 man. Poolster begon de tweede 45 minuten van de wedstrijd met veel balbezit en net zoveel kansen. Waar de tegenstander druk had moeten zetten op de ‘geel zwarten’ zakte het juist in. Aan de bal presteerde ze weinig tot niks, waardoor ze alleen nog maar een enkele keer gevaarlijk konden worden vanuit een lange bal. Na een snelle aanval van de Spijkster wist Johan Dijkman na een lage bal en een sprint van 60 meter zelf uiteindelijk af te drukken na een assist van Kevin Bijlsma. De bevrijdende gelijkmaker stond na een uur voetballen eindelijk op het scorebord. Aan alles kon je voelen dat er meer in het vat zat voor de Spijksters. Hier moesten de ruim 150 toeschouwers op Sportpark Oldencate echter wel op wachten tot de 79e minuut. De echte voetbalkenner herinnert zich het moment van Zlatan Ibrahimovic in zijn tijd bij Ajax tegen NAC Breda nog wel. Met een slalom tussen 4 verdedigers door wist hij uiteindelijk af te drukken. Zo’n zelfde doelpunt wist Jesse Smit te produceren voor Poolster. Na een wedstrijd waarin hij nog weinig ballen had gekregen dribbelde hij met de bal door de zestien alsof de tegenstanders al in de auto zaten richting de stad. De ontlading was groot, de ongelofelijke terechte 2-1 was eindelijk daar. Het defensief ingestelde Amicitia was gebroken. Vlak na de treffer van Jesse had hij de wedstrijd definitief kunnen beslissen door de bal in een leeg doel te schuiven. Echter verzuimde hij hierin. Jeroen de Groot besloot dat het tijd was om Jelte Ritsema en Gijs de Weerdt in te brengen. Deze laatste wist een week eerder nog te zorgen dat Poolster een punt mee nam uit Garmerwolde door in de 87e minuut te scoren. De pas beginnende trainer heeft schijnbaar ergens een glazenbol, want precies hetzelfde gebeurde nu weer. Gelukkig was de goal van Gijs deze keer geen gelijkspel waard maar een overwinning. Poolster heeft met 4 punten uit twee duels een prima start gemaakt in de 4e klasse C. Het zwak ogende Amicitia gaat het nog erg lastig krijgen dit jaar, we zullen aan het eind van het seizoen zien of ze boven de streep zijn geëindigd.

Volgende week gaan de Spieksters op bezoek in Middelstum. Zij wisten het Heracliden uit Uithuizermeeden van oud trainer Jaap Danhof met 1-3 te verslaan waardoor het nog een lastige opgave wordt om hier ook weer 3 punten uit de wacht te slepen.