Reanimatie-oproepsysteem HartslagNu

De gemeente Delfzijl steunt het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Dit is een landelijk netwerk van vrijwilligers die kunnen reanimeren, ook wel burgerhulpverleners genaamd. Bij een 112 melding van een hartstilstand roept HartslagNu burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op om de eerste acute hulp te verlenen totdat de ambulance er is. Dit kan levens redden.

Elke dag overlijden 35 mensen in Nederland aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Jong, oud, man, vrouw, het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel van de slachtoffers bevindt zich in en rond het huis. Daarom zet de gemeente Delfzijl zich in om van onze gemeente een 6-minutenzone te maken. Zo kunnen meer levens worden gered. En u kunt meedoen!

Wat is een 6-Minutenzone?
Een 6-Minutenzone is een gebied dat zo is ingericht dat iemand bij een hartstilstand binnen 6 minuten de juiste hulp krijgt:

  •  112 wordt gebeld
  •  Reanimatie wordt gestart
  •  Er wordt een AED ingezet

Om te zorgen dat dit in de gemeente Delfzijl zo snel mogelijk gebeurt, is er een landelijk oproepsysteem dat ook in onze gemeente actief is. Als er een hartstilstand wordt gemeld bij 112, ontvangen mensen die kunnen reanimeren en in de buurt van het slachtoffer zijn, een bericht op hun telefoon. Hier zien zij het adres van het slachtoffer of een adres waar ze een AED kunnen halen en begeven zich zo snel mogelijk naar dat adres.

Dit zijn burgerhulpverleners en zijn vaak eerder dan de ambulance en reanimeren tot het ambulancepersoneel arriveert.

Wat u kunt doen:

  •  Als u getuige bent van een hartstilstand, bel dan direct 112. Weet dat u binnen een paar minuten hulp krijgt van opgeroepen burgerhulpverleners uit de buurt.
  •  Kunt u reanimeren? Meld u dan aan als burgerhulpverlener. Zo kunt u worden opgeroepen bij een hartstilstand in uw buurt en kunt u het verschil maken voor het slachtoffer of de naasten. Ga naar www.hartslagnu.nl/burgerhulpverlening
  •  Bent of kent u iemand met een AED? Zorg dat deze wordt aangemeld bij het oproepsysteem. Dan kan de AED worden ingezet bij reanimaties in de buurt. Ga naar www.hartslagnu.nl/AED
  •  Wilt u helpen maar kunt u nog niet reanimeren? Meld u aan voor een reanimatiecursus in de buurt.

Ga naar www.hartslagnu.nl voor informatie en aanmelden.

Levensreddend netwerk
Hoe meer burgerhulpverleners er zijn aangemeld bij HartslagNu, hoe beter het oproepsysteem werkt. Zo kunnen levens worden gered. Kom voor uw buurt in actie en meld u aan!

———————————————————————————————————-

Oproep AED aanmelden

Elke dag overlijden 35 mensen in Nederland aan een hartstilstand. Bij een hartstilstand is snel reanimeren van levensbelang. De aanwezigheid van een AED kan daarbij het verschil maken tussen leven en dood. In uw pand is een AED beschikbaar. Door die AED te registeren kan hij worden ingezet bij hartstilstanden in de omgeving. Zo kunnen er nog meer levens worden gered!

Hoe werkt het?
Als iemand in uw buurt 112 belt bij een hartstilstand, wordt het oproepsysteem HartslagNu ingeschakeld. Vrijwillige burgerhulpverleners krijgen een bericht op hun mobiele telefoon om naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren. Als uw AED geregistreerd staat bij het oproepsysteem, kunnen zij uw AED ophalen om het slachtoffer te redden. Na afloop wordt de AED weer veilig teruggebracht.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
U kunt uw AED heel eenvoudig aanmelden bij het oproepsysteem via www.hartslagnu.nl/aed. Het beschikbaar stellen van uw AED is een waardevolle vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen. U draagt direct bij aan het redden van levens in de omgeving van uw pand.

Beschikbaarheid AED
Bij het aanmelden van uw AED kunt u aangeven op welke tijden deze inzetbaar is. Een AED in een buitenkast is 24 uur per dag te bereiken. Maar ook als de AED binnen hangt, kan deze worden ingezet in de uren dat het gebouw open is.

Meld nu aan
Word ook onderdeel van dit levensreddende netwerk! Ga naar www.hartslagnu.nl/aed, meld uw AED vandaag nog aan en red mensenlevens.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking.

Gemeente Delfzijl

 

Dorpsagenda