Afsluiting seizoen van Steunstee en SOOS

Vrijdag 10 mei had de organisatie een reisje naar Zuidlaren gepland. Op het programma stond een excursie in de molen ‘De Wachter’ en het naastgelegen ‘Dieks Dele’ waar een breed assortiment aan ‘oude spullen’ stond tentoongesteld. De starttijd was 9.30 uur maar al voor deze tijd zaten we met z’n allen, 38 personen, in de bus. Over enthousiasme was dan ook niets te klagen. Omdat we om 10.30 uur verwacht werden in Zuidlaren was er voldoende ruimte voor de buschauffeur om aan sightseeing te doen en ons langs allerlei binnenwegen richting Zuidlaren te rijden.
Het was klokslag 10.30 uur toen we aankwamen bij de molen ‘de Wachter’, waar we zeer hartelijk werden ontvangen. In het bijgebouw ‘Dieks Dele’ konden we met ons allen een heerlijke kop koffie met zelfgemaakte krentenwegge nuttigen. Daarna ging een groep de molen in en de anderen konden in het gebouw ‘Dieks Dele’ een grote hoeveelheid nostalgische artikelen, producten, werktuigen, huishoudelijke apparatuur enz. bekijken. Er werd onderling veel gepraat en er kwamen veel verhalen en herinneringen boven. De foto’s geven een goed beeld, van wat er zo al te zien was. Om 12.00 uur kregen we een zeer uitgebreide lunch aangeboden met verschillende soorten brood waarvan het meel was gemalen in de molen ‘de Wachter’. Na de lunch gingen we naar de rondvaartboot, voor een tochtje over het Zuidlaardermeer. De kapitein van de boot vertelde ons over de geschiedenis van het meer en liet ons ook een vakantiepark zien met huizen in verschillende bouwstijlen. Na de boottocht werd ons koffie/thee aangeboden en konden de groepen de molen en’ Dieks Dele’ in omgekeerde volgorde van de ochtend bezichtigen. Om vier uur was het helaas alweer tijd om in de bus plaats te nemen. De chauffeur bracht ons via een toeristische route weer veilig naar Spijk en werd door ons allen bedankt met een Zuidlaarderbol. Na iedereen een goede zomer te hebben gewenst, namen we afscheid van elkaar na een zeer geslaagde dag!

Adri van Kooten