Kiek op Spiek, een dorpsvisie voor Spijk

Sinds vorige week is er een proces gestart om een dorpsvisie te maken voor Spijk onder de noemer: Kiek op Spiek!

Waarom een dorpsvisie zult u zich misschien afvragen?
De komende tijd willen we graag van u weten waarom u graag in Spijk woont, wat nu typisch Spijk is, welke ideeën er leven en wat u graag verbeterd wilt zien om het wonen en leven in Spijk nog leuker te maken. Kortom: in dit document komt te staan hoe u als inwoners naar de toekomst kijken, maar ook wat u als inwoners belangrijk vindt voor het dorp. Dorpsbelangen kan dit gebruiken als er gesprekken met de gemeente, provincie of andere organisaties gevoerd moeten worden. En het kan gebruik worden als het gaat om werven van fondsen. De planning is dat we de komende tijd met allerlei inwoners gaan praten in huiskamergesprekken: gewoon mit ’n stoetje en een lekker kopje zelfgemaakte soep! Mocht u het leuk vinden om met ons mee te eten en te praten: onderaan dit artikel staat hoe

Agendateam
We hebben een aantal inwoners gevraagd om deel te nemen aan het agendateam. Dit zijn verschillende mensen die op allerlei manieren betrokken zijn bij het dorp en daardoor vanuit verschillende hoeken mensen kennen. Dit agenda team is voor ons als procesbegeleiders als het ware een soort van spiegel, een vraagbaak of wat ook maar nodig is, om ervoor te zorgen dat we de juiste kant op gaan. In dit agendateam zitten: Linda Scheltens, Marleen Kooistra, Beitske Eversdijk, Monique Kats, John Hoving en Jan den Boer. Op dinsdag 2 april zaten we voor het eerst met deze groep bij elkaar.

Huiskamergesprek 9 april met Chinese kippensoep
Op dinsdag 9 april vond het eerste huiskamergesprek plaats in de Nije Riep. Aan dit gesprek namen deel: Kitty Wiersema, Monique Kats, Pieter Smit, Freddy Hoogland en Ron Machielsen. Tijdens de huiskamergesprekken beginnen we om 18:00 uur met soep en ’n stoetje. Samen eten zorgt al voor andere gesprekken met elkaar. Het idee ook om dit te combineren met een maaltijd is dat je ook nog iets aan de rest van de avond hebt. Op tafel ligt het Spiekster zwilkje, oftewel een kleurig tafelkleed waarop de plattegrond van Spijk is afgebeeld. Iedere deelnemer krijgt 6 stickers: 3 hartjes en 3 zwarte stippen om aan te geven welke plekken mooi zijn en welke plekken minder mooi zijn. Op Spijk.net zullen we wekelijks een klein tipje van de sluier oplichten van wat er is gedeeld tijdens het huiskamer gesprek. Tijdens de afsluitende presentatie aan het dorp, zullen we uiteraard alles delen.

Kansriek veur Spiek
‘Het zou mooi zijn als de omliggende natuurgebieden aan elkaar kunnen worden gekoppeld, zodat er een mooie aaneengesloten wandelroute kan komen.’

Eet en praat u ook een keer met ons mee?
U bent van harte uitgenodigd! Sterker nog: wij zouden het erg leuk vinden om zoveel mogelijk mensen te mogen begroeten, die mee willen praten over Spijk. De komende weken organiseren we wekelijks een huiskamergesprek die toegankelijk zijn voor iedere inwoner. Per keer zullen we in gesprek gaan met een groep van maximaal 8 personen. We starten om 18:00 uur en eindigen om 20:30 uur.
In verband met de hoeveelheid soep die we moeten maken willen we het wel graag van tevoren weten als u mee wilt doen.U kunt zich aanmelden bij Jolanda Dijkhuis: info@jolandadijkhuis.nl of 06-47906755 (bellen/whatsapp/sms).

Procesbegeleiders:
Dit dorpsvisieproces wordt begeleid door Jolanda Dijkhuis (www.jolandadijkhuis.nl) en gebiedsregisseur Gemeente Delfzijl Noord Edwin Broekman. Edwin is met grote regelmaat op allerlei plekken in het dorp te vinden. Overigens is Jolanda ook geen vreemde in het dorp. Als kleindochter van de vroegere bakker Haaksma uit ’t Loug en Gerhard en Jo Dijkhuis van de Nesweg heeft zij praktisch haar hele jeugd hier regelmatig doorgebracht. Jolanda is daarnaast ook nog betrokken bij het MFC in Spijk als fondsenwerver.

Jolanda Dijkhuis

Dorpsagenda