Vrije Friezen

Afgelopen zomer heb ik Weiko Piebes en zijn vrouw hier in Spijk ontmoet. We hebben destijds een geanimeerd gesprek gevoerd over oa. Spijk de geschiedenis van Groningen. Al snel ging het gesprek over Groningers en Friezen :-). Waarom is er een West-Friesland in Noord Holland, is er een Friesland en ligt er ten oosten van ons Ostfriesland en Nordfriesland. Ingesloten door Friezen .. heel veel erger kan het niet worden 🙂 Weiko en zijn vrouw doen al jaren literatuuronderzoek naar “Vrije Friezen” en hebben al een aantal keren onze omgeving bezocht. Weiko gaf aan dat als hij het reisverslag over Spijk klaar had, hij ons daarover zou inlichten. Aldus geschiedde. Ik heb nog niet alles kunnen lezen maar het is tot nu toe verschrikkelijk interessant. Ik dacht altijd dat de stad op de laatste uitlopers van de Hondsrug lag? Al met al een schitterend verslag en zeer de moeite waard om te lezen. Met de kennis en kunde van Weiko en zijn vrouw is het mogelijk om hier in Spijk een tentoonstelling te maken en een zaterdag te vullen met een presentatie over Spijk, de omliggende dorpen en de geschiedenis van de Vrije Friezen.

Ruim drie weken hebben we de afgelopen twee zomers vakantie gevierd in de provincie Groningen, waarbij we de eerste week het Westerkwartier en de tweede week het Hoogeland hebben bezocht. In de derde week bezoeken we de Veenkoloniën – het Oldambt – Westerwolde.
Van deze vakanties maken we de laatste jaren een historisch reisverslag. Dit reisverslag heeft de titel ‘De Ommelanden’ gekregen. Hiervan staat het verslag van de eerste zestien dagen – na 13 maanden schrijven – nu online. Het wordt tevens gebruikt voor een geschiedenis (literatuur)onderzoek, waaraan sinds 2011 geschreven wordt.
Deze zestien dagen van dit reisverslag beslaat tot nu ongeveer 380 pagina’s A4 en maakt gebruik van zo’n 1480 mini-foto’s die aangeklikt uitvergroot bekeken kunnen worden. In de tekst zijn talloze verwijzingen gemaakt naar andere internetpagina’s (die we mogelijk ook gebruikt hebben als informatiebron), waaronder naar die van spijk.net. Hopelijk draagt onze site iets bij aan de algehele kennis over dit prachtig, historisch en bijzonder gebied.

Wij verwijzen naar jullie site op Dag 16, dat bestaat uit 30 A4-pagina’s met daarbij 160 minifoto’s. Veel leesplezier met deze ontdekkings- en/of herkenningstocht! Ons reisverslag vindt u hier.

Daarnaast is het onderzoek naar de vrije Friezen hier terug te vinden.
Klik hier voor een totaal overzicht.

Weiko Piebes