Geslaagd en boeiend Keuningweekend

Afgelopen weekend vond in Spijk het Keuningweekend plaats. Het weer werkte niet mee. Toch genoten bezoekers zaterdag volop van de lezingen, de tentoonstelling en de Keuningroute. Zondag was er een goed bezochte speciale kerkdienst in de Andreaskerk en konden bezoekers op eigen gelegenheid de route lopen. Het weekend was georganiseerd door Stichting Multi functioneel centrum MFC naar aanleiding van het 100 jarige bestaan van boek Kinderen in verstand en in boosheid van Pieter Keuning. Het boek verhaalde over het harde leven van arbeiders en de enorme welstand van boeren in het Groninger land. Het veroorzaakte destijds veel reuring.

Het publiek genoot van lezingen door Hans Werkman en Jan Arend Oudman. Hans Werkman schetste het leven van de sociaal bewogen christelijke familie Keuning en dat van de personages uit het maatschappijkritische boek. Het boek bevatte zoveel verwijzingen naar de realiteit dat het voor de inwoners van Spijk snel duidelijk werd om wie het ging. Met leedvermaak en ergernis tot gevolg. In de meeste gevallen konden de arbeiders zich wel vinden in het boek. Menig boer dacht er anders over. Jan Arend Oudman liet ons kennismaken met het bewogen leven van Willem Eduard Keuning. Hij maakte als christelijke dichter en schrijver  furore onder de naam Willem de Merode. Zijn leven kende echter ook diepe dalen. Na de lezingen liepen bezoekers met gids Hans Werkman langs locaties die in het boekKinderen in verstand en in boosheid voor komen. De tentoonstelling omvatte unieke boeken en geschriften van de familie Keuning uit de collectie van Pieter Ritzema uit Spijk.

Stichting Multi functioneel centrum MFC kijkt tevreden terug op het afgelopen Keuningweekend en bedankt iedereen voor de belangstelling en de medewerking.

 

 

Dorpsagenda