IJsvereniging “De IJssport”

Vooruitlopend op het winterseizoen zag ik in mijn dromen het beeld van schaatsende kinderen, sommigen zich angstvallend vasthoudend aan een stoel. Volwassenen die in de bochten pootje over, de snelheid weten op te voeren. ’s Avonds, dampend in de ijskou, fanatiek curling spelende volwassenen en schaterende lachsalvo’s van het publiek bij het zien van de capriolen op de priksleeën. Maar ook zag ik de ontroering in de ogen van de toeschouwers, bij de demonstratie van de zwierende koppels, allemaal in traditionele kleding gestoken. Maar helaas, afgelopen winter zijn de weergoden ons niet welgezind geweest.
Tijdens de eerste vorstperiode was het ijs donkerzwart en van fantastische kwaliteit. Vlak voordat de dooi intrad, sneeuwde het flink. Het gevolg was een papperige sneeuwlaag op het ijs. Snel hierna volgde een nieuwe vorstperiode. Dagelijks hebben we de ijsdikte gemeten. Nooit hebben we de vereiste ijsdikte van 7 cm gehaald. Deze dikte is absoluut noodzakelijk voor een veilig gebruik van de ijsbaan. Het risico dat schaatsers, als ze in grote getale aanwezig zijn, door het ijs zakken, is veel te groot. Stel je eens voor dat kinderen met een nat pak door de vrieskou naar huis moeten.
Voor volgend seizoen hopen we er maar het beste van. Het wordt immers hoogtijd dat Spijk weer massaal op het ijs komt.

Namens ijsvereniging “de IJssport’
Piet-Jan Schalk
voorzitter

Dorpsagenda