Balans in je leven

Het is heel goed om regelmatig een balansdag te nemen, maar nog beter is het om een beetje balansdag mee te nemen naar de rest van de week. Zo maak je gezond eten vanzelfsprekend.
Probeer bewust te blijven van wat je eet en neem er de tijd voor. Kies zoveel mogelijk voor mager beleg op brood, koop van alles de volkoren variant en bereid je eten met beleid. Eet je een vette snack? Dan kun je natuurlijk ook op diezelfde dag al voor wat evenwicht zorgen. Kies na het stuk taart van je collega voor een lichte lunch, of neem een glas water na een glas wijn.
Om in balans te blijven is het ook slim om op een vanzelfsprekende manier permanent wat meer te bewegen: pak iedere dag een keer de trap in plaats van de lift, ga elke vrijdag op de fiets naar het werk of doe alleen op zaterdag de boodschappen met de auto.
Wil je het graag gestructureerder aanpakken? Kijk dan eens naar Het Nieuwe Eten> Een handige methode om kritisch te kijken naar wat je eet en waar dat slimmer kan. Voor iedere eetgewoonte die beter kan, kies je een gezonder alternatief dat ook bij je past. Bijv: Drie maaltijden eten in plaats van wanneer je trek hebt. Aan tafel eten in plaats van aan het aanrecht of voor de tv. Bakken in (olijf) olie in plaats van boter. Vaak samen eten in plaats van alleen.
Wil je permanent afvallen? Maak dan eens een afspraak bij mij, amgv 0638906338. Samen kom je vaak verder dan alleen. Hieronder nog een lekker macaroni recept wat prima past tijdens een balansdag. De gehakt is nu in de aanbieding bij de Coop in Spijk.

Benodigdheden voor 2 personen:
1 ui
1 teentje knoflook
1 courgette
100gr kerstomaatjes
150gr rundergehakt
1 eetlepel olie
2 eetlepels tomatenpuree
1 gedroogd chili pepertje
2dl bouillon (van tablet)
150gr volkoren macaroni

Bereiding:
Maak de groenten schoon. Snijd de ui en de knoflook klein. Snijd de courgette in halve plakjes. Halveer de kerstomaatjes. Bak het gehakt in een droge pan gaan en rul. Fruit de knoflook mee. Voeg de courgette toe en smoor de groenten gaar. Maak het op smaak met peper en een beetje zout. Fruit de ui in de olie glazig. Bak de tomatenpuree kort mee. Verkruimel het pepertje er boven en voeg de halve tomaatjes en de bouillon toe. Laat de saus zacht pruttelen. Kook de macaroni in ruim water gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de macaroni af en schep de tomatensaus er door. Schep het courgettemengsel in een schaal en verdeel de macaroni er over.

Per portie: 460kcal, 28g eiwit, 12g vet, waarvan 3g verzadigd vet, 56g koolhydraten, 12g vezel.

Bron: Voedingscentrum.

Kitty Wiersema.