Kerstmis 2015

Jan en Gesina kunnen het zich nog als de dag van gisteren herinneren. Het was 16 augustus 2012, de zware aardbeving bij Huizinge.

In hun jonge jaren kochten ze de woning waar ze tot nu toe in wonen. In zijn schaarse vrije tijd heeft Jan er een waar paleisje van gemaakt. In dit huis zijn hun drie kinderen opgegroeid. Inmiddels is als laatste de jongste al jaren geleden op eigen benen gaan staan. Gesina heeft altijd voor de kinderen gezorgd en de opvoeding streng maar rechtvaardig gestalte gegeven. Jan is zijn werkzame leven als boerenknecht begonnen. Als gevolg van de mechanisatie moest hij uitkijken naar een nieuwe baan, tot zijn pensionering was hij internationaal chauffeur.

Voor hen beiden werd het huis en de tuin eigenlijk veel te groot. Ze wilden naar een levensloopbestendige, kleinere woning. Begin 2012 kwam er een te koop bord in de tuin. Al snel was er belangstelling, maar dat leidde nog niet tot een verkoop.
Op 16 augustus 2012 trilde het huis op zijn grondvesten. De schade is enorm. Verschillende vuistdikke scheuren in de muren en het hele huis staat uit het lood. Het dak is ook ernstig beschadigd, als het regent lekt het op veel plaatsen in huis. Na een paar dagen werd het huis rondom in de stutten gezet.
Maanden, inmiddels jaren, volgden waarop de ene deskundige de andere afloste, maar er gebeurde niets.
Vanochtend viel er een brief van de NAM in de bus. “De aan uw woning ontstane schade is het gevolg van achterstallig onderhoud en een slechte fundering. Derhalve is een oorzakelijk verband met de aardbeving van Huizinge niet aantoonbaar. De NAM zal geen verdere actie ondernemen”.
Ontredderd kijkt Jan naar zijn Gesina en zegt, “Jezus lag tenminste nog droog in zijn kribbe in Bethlehem”.

Fijne Kerstdagen.
Piet-Jan Schalk

Dorpsagenda