De Zwarte Roodstaart

Even op deze manier reageren op Ben. Kan wel een keer zo, het is toch komkommertijd. Ik wil me niet voordoen als een vogelaar, kan amper een specht van een merel onderscheiden, maar het gaat me wel steeds meer boeien.

Op een keer toen ik weer achter mijn geliefde ijsvogel aanzat, zag ik een vogeltje wat zenuwachtig heen en weer vliegen. Een poosje later kreeg ik pas door dat ik iets te dicht bij het jong zat. De vogel wilde wat insecten afleveren maar durfde niet goed bij mij in de buurt te komen. Toen ik wat beter ging opletten ontdekte ik het jong. In mijn boekje staat dat de Zwarte Roodstaart, ik denk dat dit een Zwarte Roodstaart is, broedt in rotsen in gebouwen. Ik zat verscholen in een rietkraag!! Na enig aarzelen kwam de moeder dichterbij en leverde het eten af. Ik kon een paar leuke plaatjes schieten. Verder heb ik nog nooit weer een Zwarte Roodstaart gezien.

Een jaar of wat terug heb ik een keer een oproep gedaan op Spijk.net om vogels in de eigen tuin te spotten en leuke resultaten op te sturen. Misschien nog steeds een leuk idee?

 

4 gedachten over “De Zwarte Roodstaart

 • 27 juli 2015 om 19:02
  Permalink

  Wij hadden een nest met roodstaarten onder onze overkapping dit jaar. Elke dag zaten ze bij ons op de schutting.

 • 28 juli 2015 om 10:25
  Permalink

  Ik heb ze hier ook gezien, had ze nog nooit gezien, maar opgezocht.

 • 28 juli 2015 om 11:31
  Permalink

  Op de laatste foto staat hij/zij duidelijk de zwarte roodstaart oftewel de ochruros. Indien er wat wit in de kop en vleugel word waargenomen en de buik ook oranje vertoont , dan is het de gekraagde roodstaart en mogelijk de diadeemroodstaart. Deze laatste vertoont duidelijk een witte streep over het gehele kopje en een beste wite vlek op de vleugels de buik is ook bijna egaal roodbruin van kleur.
  Ben

 • 28 juli 2015 om 12:30
  Permalink

  In 2014 zijn er in Nederland 91 zwarte Roodstaarten geringd.

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda