Molen Ceres officieel in gebruik genomen

Vandaag is onze molen officieel in gebruik genomen. Met het lichten van de vang door Fleur Gräper, Gedeputeerde van de Provincie Groningen en Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap was de ingebruikname een feit.

Dit werd vooraf gegaan door een ontvangst in de molen waar beiden een korte toespraak hielden over de historie van de molen en de waarde van dit soort monumenten voor onze provincie, onze cultuur en aantrekkingskracht. Er waren tientallen gasten aanwezig, waaronder de kleindochter van toenmalige molenaar en kroegbaas Cornelis Keizer, Delfzijlster wethouder Hans Ronde en Peter Bakker, commissaris van Het Groninger Landschap. Na afloop van de plichtplegingen kreeg het gezelschap een rondleiding door de molen.

De restauratie van de molen heeft €230.000 gekost. De provincie Groningen heeft daarvan de helft betaald. Een derde werd betaald door Het Groninger Landschap. Het J.W. Scholtenfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds namen gezamenlijk het resterende bedrag voor hun rekening.

Direct na de officiële ingebruikname bezocht een tiental mensen uit het Duitse Oldenburg de molen. Ze waren onder de indruk van de molen en van ons prachtige dorp. Ze werden welkom geheten met koffie, thee en Groninger gemberkoek.

Spieksters houden molen draaiend

Een enthousiast team vrijwilligers zorgt dat de molen open is voor publiek en organiseert activiteiten. Wie plannen heeft voor een bijeenkomst of een leuk idee voor de molen kan contact opnemen met het team. Ze zijn in principe elke zaterdag en/of zondag  – als de molen draait –  in de molen aanwezig.

Tekst Jan Wiersema
foto’s Pie Pijper; Jan Wiersema ; Jan G. Hazeveld

Eén gedachte over “Molen Ceres officieel in gebruik genomen

  • 16 juni 2015 om 22:15
    Permalink

    Als oud inwoner van spijk vind ik het heerlijk om zulke reportages te bekijken.

Reacties zijn gesloten.