Geslaagde muziekavond in ‘t Loug

Woensdagavond zou Bert Hadders komen om de muziekavond in de Witte Kerk te verzorgen maar dit liep anders. Zijn vrouw is hoog zwanger en daarom had hij voor een vervanger gezorgd, Jan Henk de Groot.

Rond half 8 zat er een kleine 50 man in afwachting van wat zou komen. Grunneger Troebadoer en Streektaalprijs winnaar Jan Henk de Groot uit Hoogezand is Sikkom vatteg en dat is terug te horen in zijn liedjes. Het vaderschap in liedjes als ‘Sloap mor mien wichtje’ en ‘Midas’ staat in contrast met ouder materiaal als zijn studentenhit ‘She’s the girl’. Jan Henk wordt ouder en gelukkig maar want zijn Grunneger laidjes nemen je mee in zijn leven en zijn persoonlijker dan ooit. Zoals een bezoeker het beschreef: “ Ik wordt meegezogen in zijn teksten en ben getuige van de situaties die hij beschrijft”. Dit is treffend want aan de gniffels te horen bij Mamme van Michel zaten er meer voorheen 9 jarige ‘jongetjes’ in de kerk die vroeger verliefd waren op een buurvrouw of juf. In de pauze kwamen de herinneringen ter sprake als het gaat om prutsen met cassettebandjes ( ‘Dubbelcassettedeck’) en werd het duidelijk dat meerdere partners ook altijd later op bed gaan dan hun wederhelft ( ‘Kom der zo aan’ ).

Jan Henk speelde ook twee liedjes van zijn CD Riff. Zijn zoon is ernstig ziek geweest en over het eerste jaar van Riff heeft hij een tiental liedjes geschreven over angst, zorg en hoop. Fireworks over Amsterdam maakte grote indruk en zorgde voor natte ogen. De Groot wist de sfeer ook weer om te draaien naar meer vrolijkheid door het publiek te betrekken als koor bij het lied ‘Happy Boy’ en schalde het “koy koy koy “ in de kerk, wat tot aan Bierum was te horen!

Na twee keer drie kwartier sloot Jan Henk af met ‘Terug noar de Stamtoavel’ met de boodschap dat het belangrijk is om als mensen elkaar op te zoeken en niet alleen via facebook contact te hebben. Jan Henk dankte zijn publiek daarom voor het komen en die dank was duidelijk wederzijds. Met een staande ovatie ontving hij bloemen en heeft zeker 50 nieuwe fans erbij. Na afloop werden er veel CD’s verkocht en bleef het publiek gezellig naborrelen. Een zeer geslaagde avond met deze Sikkom vatteger!

 

http://janhenkdegroot.nl/