Folders als toiletpapier, het volkstuintje van Staatssecretaris Jetta Klijnsma en overheerlijke bramenjam

Door Piet-Jan Schalk

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (PvdA), suggereerde enkele weken geleden in het Algemeen Dagblad, dat mensen met AOW, hun kosten van levensonderhoud kunnen verlagen door het houden van een volkstuin.
Heel links Nederland, maar ook de website Geen Stijl, vielen haar op een ongehoorde manier aan. De aanval op de persoon van de Staatssecretaris was zo grof, dat waarschijnlijk niemand haar suggestie ter harte heeft genomen. Persoonlijk vind ik het idee best sympathiek. Zelfredzaamheid geeft immers ook veel voldoening.

Een beroep doen op de voedselbank, wordt door geldgebrek bij deze organisatie ook steeds moeilijker. In een interview met het Dagblad van het Noorden van afgelopen zaterdag, meldt de voedselbank Hoogezand/Slochteren, dat de schappen leeg zijn. Volgens de woordvoerders Carmen Knuppel en Anke Folkersma is er dringend behoefte aan toiletpapier. “Onze klanten moeten zich op de wc behelpen met het papier van folders en huis-aan-huisbladen”.
Zoals u ziet, kommer en kwel alom.

Wat mij echter ernstig verbaast, is dat er rondom Spijk en in Spijk, allemaal op loopafstand, kilo’s rijpe bramen hangen. Deze rijpe bramen zijn voor iedereen beschikbaar. Het vreemde is, dat het er wel op lijkt, dat niemand ze plukt. Overrijpe bramen vallen spontaan op de grond. Doe hetzelfde als ik, maak bramenjam voor de winter. Het geld dat u hiermee bespaart, kunt u besteden aan toiletpapier. Overigens leest u de folder van Buist alvorens u er uw billen mee afveegt. Het wc-papier is deze week in de aanbieding, van € 3.09 voor € 1.99.
Hieronder het recept voor bramenjam:

Ingrediënten
• 1 kilo bramen
• 1 kilo suiker
• 2 eetlepels citroensap
• snufje zout
Bereidingswijze
1. Doe de bramen, suiker, citroensap en zout in een grote pan. Breng aan de kook en laat al roerende 15-20 minuten koken, of tot het mengsel een temperatuur heeft bereikt van 105 graden C.
2. Doe het mengsel in hete, steriele potten, tot 1 cm onder de rand) en sluit af. Kook de potten 10 minuten in een waterbad. Bewaar de jam in de koelkast indien geopend

4 gedachten over “Folders als toiletpapier, het volkstuintje van Staatssecretaris Jetta Klijnsma en overheerlijke bramenjam

  • 10 augustus 2014 om 13:25
    Permalink

    Ben het roerend met je eens! Maar de mensen die gebruik maken van de Voedselbank zijn schijnbaar vies van koken en het snijden en wassen van groente! Hoorde laatst dat er spinazie was uitgedeeld, maar dat gaven ze aan vrienden die geen gebruik hoeven te maken en zelf nam ze wel een flesje of blikje! Dan staan mijn haren recht overeind!!! Natuurlijk zullen niet alle mensen zo reageren, maar toch……

  • 10 augustus 2014 om 13:43
    Permalink

    wel voorzichtig zijn met de randjes van de folder!

    • 16 augustus 2014 om 12:22
      Permalink

      en ook aandacht voor scherpe aanbiedingen 🙂

  • 10 augustus 2014 om 16:55
    Permalink

    Niets nieuws onder de zon! Wij doen het al jaren, en behalve jam kun je er ook een best redelijke wijn van maken… Onze “Chateau Spieck” Bramen-vlierbessenwijn is prima te drinken!

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda