De Tafel van 26 juni in het kort

De Dialoogtafel is op 26 juni weer bijeengekomen. Hieronder vindt u een beknopt verslag.
Piet-Jan Schalk.

In de vergadering van 26 juni zijn belangrijke besluiten genomen. Zo is een aanpak gekozen voor het thema leefbaarheid waarin ruimte is voor plannen van gemeenten en provincie en plannen van dorpen. Ook heeft de Dialoogtafel overeenstemming bereikt over de opzet van de uitvoeringsorganisatie voor schadeherstel, versterking en waardevermeerdering van gebouwen.
De Tafel in de regio
Voorzitters en deelnemers van de Dialoogtafel zijn aanwezig in Middelstum (28 juni) en Godlinze (2 juli) om in gesprek te gaan met bewoners over de Tafel en de aardbevingsproblematiek. Op 3 juli is een informatiemiddag voor onder meer gemeenteraden, statenleden en besturen.
Uitvoeringsorganisatie schadeherstel, preventie en waardevermeerdering Over de uitvoeringsorganisatie is lang gediscussieerd. Het ging vooral om de mate van onafhankelijkheid van de uitvoeringsorganisatie ten opzichte van de NAM en de mogelijke invloed van de Dialoogtafel op het beleid van de organisatie. De Tafel heeft nu condities vastgesteld waaraan de inrichting en werkwijze van de uitvoeringsorganisatie moeten voldoen. Belangrijke afspraken zijn:
– De NAM zorgt ervoor dat de Tafel op tijd een -op overeenstemming gericht- overleg kan voeren over de hooflijnen van het uitvoeringsbeleid van de nieuwe organisatie.
– De Tafel wordt op consensus gericht betrokken bij de totstandkoming van een nieuw schadeprotocol.
– De Tafel laat klanttevredenheidsonderzoeken uitvoeren. De uitkomsten worden onder meer gebruikt om het beleid bij te stellen.
– De uitvoeringsorganisatie rapporteert vier keer per jaar aan de Dialoogtafel.
– Een onafhankelijke Raad van Toezicht controleert of de uitvoerder en de NAM zich houden aan gemaakte afspraken.
– De NAM bemoeit zich niet met de taxatie van individuele gevallen.
Er is ook uitgebreid gesproken over de belangenbehartiging van bewoners, bijvoorbeeld in de vorm van een cliëntenraad. Lambert de Bont (GBB) wordt één van de leden van de werkgroep die zich buigt over de inbreng van bewoners en het klanttevredenheidsonderzoek.
Advies over het schadeprotocol De Tafel gaat extern advies inwinnen over het concept-schadeprotocol van de NAM. Onder andere de Vereniging Eigen Huis wordt benaderd.
Aardbevingsbestendig bouwen De NAM heeft een concept-stimuleringsregeling nieuwbouw. Dit fonds biedt financiële ondersteuning voor technisch advies en manieren om aardbevingsbestendig te bouwen. De Tafel vindt dat deze concept-regeling te beperkend is, zowel qua gebied als wat betreft het type gebouw. LTO, MKB en SBE dringen er op aan dat de regeling ook gaat gelden voor bedrijfsgebouwen. De provincie vindt het onaanvaardbaar dat de regeling niet de meerkosten van aardbevingsbestendig bouwen dekt. De stimuleringsregeling van de NAM kan in de huidige vorm niet de goedkeuring van de Tafel krijgen. De NAM zal voorlopig op basis van maatwerk de mogelijkheid bieden aan mensen om aanspraak te maken op ondersteuning.
Tijdelijke regeling waardevermeerdering
Er wordt een tijdelijke regeling gemaakt voor huiseigenaren om hun woningen te verbeteren met energiebesparende maatregelen. Deze regeling gaat gelden met terugwerkende kracht vanaf 17 januari en totdat er een definitieve regeling is. Er kan een bijdrage worden gekregen tot een maximum van 4000 euro. De provincie neemt het voortouw om de tijdelijke regeling verder uit te werken.
Leefbaarheid
In het bestuursakkoord is een bedrag opgenomen voor de leefbaarheid in het winningsgebied. In totaal 60 miljoen euro, waarvan 25 miljoen euro in een fonds van de NAM. Besloten is dat het geld voor leefbaarheid beschikbaar komt op drie niveaus. Allereerst komen er gelden die door groepen bewoners voor hun dorpsplannen kunnen worden aangevraagd. In de tweede plaats komen er programma’s waarop kan worden ingetekend. Tenslotte komen er programma’s voor de kwaliteit van dorpen waar de gemeenten en de provincie een belangrijke stem in hebben.
Rondvraag
– De heer De Bont vraagt naar de stand van zaken van het project “Uit de stutten”. Dit punt komt op de agenda van 8 juli, als ook minister Kamp aanwezig is.
– De heer Van de Leemput meldt dat er een ontwerpcompetitie gestart wordt voor mensen die met ideeën komen voor het aardbevingsbestendig maken van huizen.
– De heer Moorlag vraagt of er in het kader van de herbestemming cultureel erfgoed aandacht mag

Dorpsagenda