Het werk van……………………. Henk Brontsema

Naam. Henk Brontsema
Leeftijd. 59 jaar
Geboorteplaats. Spijk
Adres. Willem de Merodelaan

Waar werk je?
MCA, monochloorazijnzuur, een onderdeel van Akzo Nobel.

Wat produceren jullie?
Monochloorazijnzuur. Een basisproduct voor de chemische industrie. Zowel in vaste- als in vloeibare vorm. Het wordt gebruikt voor cosmetische producten, voor landbouwgif en voor cellulose voor de voedselindustrie. Het is een zeer corrosief goedje.

Wat is jouw functie?
Ik ben productiemanager, verantwoordelijk dat we tonnen van dit product maken. Ik geef leiding aan 45 medewerkers, die in een vijfploegendienst werken. Zelf werk ik alleen overdag. Wel heb ik regelmatig storingsdienst, dan ben ik 24 uur oproepbaar.

Wat voor opleiding heb je hiervoor genoten?
Na de middelbare school ben ik in 1971 gestart met een nieuwe opleiding van Akzo voor procesoperator, VAPRO B. Daarna ben ik begonnen in de methanolfabriek, het huidige BioMCN. In mijn beroep is sprake van permanent education, ik volg dus een veelvoud aan cursussen.

Voordat je bij Akzo kwam, wat heb je toen voor werk gedaan?
Zoals ik al vertelde ben ik direct na school bij Akzo terechtgekomen, inmiddels werk ik daar al 43 jaar met veel enthousiasme en plezier.

We mogen in de fabriek geen foto’s maken, waarom die geheimzinnigheid?
Dat is bedrijfspolitiek. Alle contacten met de pers verlopen via de Afdeling Communicatie.

Akzo bevindt zich in het aardgaswinningsgebied, hoe gevaarlijk is dat?
Er wordt bij Akzo heel veel onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten van aardbevingen. Voor een concern als Akzo staat veiligheid op de allereerste plaats.

Aldel is failliet gegaan. Ook toeleveranciers en onderaannemers komen in de problemen. Akzo is een heel grote werkgever. Hoe staat de vlag erbij bij Akzo?

MCA draait heel erg goed. De rest van het bedrijf heeft ook last van de hoge energieprijzen. Door de hoge aardgasprijzen staat de warmtekrachtcentrale Delesto zoals iedereen weet, stil.

Wat vind je belangrijk in je werk?
Het omgaan met mensen blijft fascinerend. Geen dag is hetzelfde. Dat komt omdat mijn werk uit verschillende aspecten bestaat; financiën, techniek, leidinggeven, e.d. Snel kunnen omschakelen is dan belangrijk. Als je vroeger een personeelslid nodig had, dan belde je de afdeling personeelszaken. Tegenwoordig doe ik de sollicitatieprocedure zelf, in samenwerking met personeelszaken. Ik vind het erg belangrijk dat genoemde taken soepel verlopen. En als eerste uiteraard de veiligheid van de medewerkers.

Wat zijn de minder leuke dingen van je werk?
Binnen mijn functie moet ik ook personeel begeleiden dat ziek is. Daarvoor bezoek ik de zieke werknemers. Het is weleens gebeurd dat een werknemer aan zijn ziekte kwam te overlijden. Dat vind ik dan verschrikkelijk.

Wat zijn de leuke dingen van je werk?
Bij een storing moet je ook wel eens ’s nachts opdraven. Als je de storing dan hebt verholpen, geeft dat enorm veel voldoening. Dan voel ik me zo verbonden met het bedrijf, maar je moet dan wel zorgen voor een goede balans tussen werk en privé.
Omdat ik onderaan in de organisatie ben begonnen, ken ik enorm veel mensen. Ook mensen van buiten, die voor werkzaamheden op het bedrijf komen.

Heb je weleens een hilarisch voorval meegemaakt?
Vroeger was alles nog niet zo strak georganiseerd als tegenwoordig. Ik herinner me een voorval dat er een schilder weken met een pot verf over het terrein liep. We hebben hem nooit één streek verf zien doen. Daar hadden we de grootste lol om. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet wat de man nou eigenlijk moest schilderen.
Akzo is een zeer sociale werkgever, maar dit soort praktijken zijn nu ondenkbaar.

Dank je wel voor het interview.

Tekst Piet-Jan Schalk
Foto’s Beitske Eversdijk

4 gedachten over “Het werk van……………………. Henk Brontsema

  • 2 februari 2014 om 12:39
    Permalink

    Ik wist wel dat jij een kanjer was Henk ,nog even doorzetten !!!!

  • 2 februari 2014 om 15:01
    Permalink

    Henk for president.

  • 3 februari 2014 om 19:04
    Permalink

    Veurzitter dorpsbelang’n komt eerder in beeld ik denk dat Henk doar de juuste man veur is.(zat gewoon eem te dreum’m)

  • 12 februari 2014 om 14:53
    Permalink

    Leuk interview Henk. Zo blijven we zelfs in Duiven op de hoogte.

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda