Gemeente Delfzijl zet Steunstee mes op de keel

Vanochtend las ik in het Dagblad van het Noorden een artikel over de Steunstee in ons dorp. Er prijkt een mooie foto van de vrijwilligers bij.
De strekking van het verhaal is, dat de subsidie van de gemeente wordt ingetrokken. Tot nu toe leverde de gemeente een bijdrage van 1000 euro per jaar voor de activiteitenkosten.
Nu begint voor mij de schoen toch wel erg te wringen en begrijp ik er ook werkelijk niets van.
De overheid wil toe naar een participatiesamenleving. Een participatiesamenleving wil zeggen dat iedereen die dat kan, verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar leven en omgeving. De overheid heeft slechts een faciliterende rol.
Dit is nou precies wat de vrijwilligers van de Steunstee doen. Ze hebben zelf de huidige accommodatie opgeknapt en verbouwd. Nu worden er allerlei activiteiten georganiseerd voor het dorp (de omgeving). De activiteiten zijn er onder andere op gericht, dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, denk hierbij bijvoorbeeld aan de gezamenlijke maaltijden. Petje af dus voor de vrijwilligers, die al snel begrepen wat een participatiesamenleving inhoudt.
Het is jammer dat de gemeente niet begrijpt, wat de door diezelfde overheid geïnitieerde participatiesamenleving, praktisch betekent. Anders hadden zij de bijdrage aan de Steunstee wel verhoogd, om daarmee meer inhoud te geven aan hun faciliterende rol.
Piet-Jan Schalk

25 gedachten over “Gemeente Delfzijl zet Steunstee mes op de keel

  • 29 januari 2014 om 17:51
    Permalink

    Onbegrijpelijk…

  • 30 januari 2014 om 00:38
    Permalink

    Als je dit leest dan kan je alleen maar de conclusie trekken dat :
    A. de gemeente Delfzijl niet begrijpt wat een participatiesamenleving
    inhoudt. en B.dat men geen invulling kan geven aan HUN faciliterende rol.
    Als je dan ook nog kennis hebt genomen van het feit dat men daar in Delfzijl 300.000,00 euro EXTRA bijdrage wil stoppen in de MOLENBERG maar 1.000,00 euro TE VEEL vindt voor een Steunstee in Spijk dan mogen wij
    als inwoners van Spijk ons afvragen of het vrijwilligerswerk in ons dorp nog serieus wordt genomen door de Gemeente Delfzijl.

    • 31 januari 2014 om 11:59
      Permalink

      LIKE

      Helemaal eens Koert. Mocht dit onomkeerbaar zijn, dan mogen ze bij de steunstee ons deel van het dorpsbudget wel hebben. lijkt me een betere besteding dan een poffertjespan, tent of trekker.

  • 30 januari 2014 om 17:31
    Permalink

    Ja hieruit kun je wederom opmaken dat eerst het vlaggenschip voorgaat en dan pas de bootjes. (vlaggenschip=delfzijl) (de bootjes zijn de dorpen).
    Zullen ze daar nouw niet doorhebben dat zulke besparingen totaal geen betekenis hebben op het besteedbaar patroon der gemeente delfzijl, maar een enorme aanslag op het vrijwillergers werk te weeg kan brengen.
    En not but list hoe werkt men de krimp in de hand.
    Gemeente SCHAAM JE KAPOT toon ballen en draai die onzin terug.

    Ben

    • 31 januari 2014 om 12:00
      Permalink

      Last but not least

  • 31 januari 2014 om 12:34
    Permalink

    en als we nu toch bezig zijn met de begroting van de gemeente, dan ben ik van mening dat het budget “aanhalen stedenband shunan city” er ook wel af kan. tevens de zinloze reclame hierover op facebook. laten ze eerst maar eens de lokale dorpsbanden aanhalen!! #votdermit

    • 31 januari 2014 om 16:15
      Permalink

      Helemaal mee eens, ik sta versteld van al die gekkigheid!
      Op lokaal niveau genoeg te doen nog, zeker als we een participatiesamenleving willen creëren.

  • 31 januari 2014 om 12:58
    Permalink

    ja Jan schrijffouten zijn bij mij geen onbekende,maar ik durf ze wel te schrijven. En wat is er mis mee om fouten toe te geven. Als dat de gemeente nouw ook eens deed was alles mogelijk beter te begrijpen. En beste lezers schrijf gerust en lever commetaar en zorg dat je van je hart geen moordkuil maakt.

    Ben

    • 1 februari 2014 om 05:53
      Permalink

      En dat is zeker zo Ben. Wat dat betreft kent Spijk een hoop moordkuilen!

  • 31 januari 2014 om 14:58
    Permalink

    Mijn vraag is de volgende: waarom zou je voor die 1000 euro aan het infuus van een overheid willen liggen? Dat brengen we toch met gemak zelf op? Van mij mag je rustig een tientje per jaar komen vragen; dan heb je het zo bij elkaar!

    • 31 januari 2014 om 15:22
      Permalink

      Ik doe mee met een tientje

    • 31 januari 2014 om 19:02
      Permalink

      ik doe ook mee

      • 1 februari 2014 om 09:52
        Permalink

        Een goed begin is het halve werk!

  • 31 januari 2014 om 17:24
    Permalink

    Ik heb inmiddels iets uitgezocht en kom tot de volgende conclusie:
    In de raadsvergadering van april 2013 was dit bezuinigingsvoorstel aan de orde. De Raad, nog steeds het hoogste orgaan binnen de gemeente, heeft het voorstel van het college van tafel geveegd. Het lijkt er op dat het college dit vergeten is,of het college heeft LAK aan besluiten van de Raad.

    • 1 februari 2014 om 06:02
      Permalink

      Dan ben ik toch wel heel benieuwd waardoor dit raadsbesluit is genegeerd. Kunnen hierover in de volgende raadsvergadering geen vragen worden gesteld?

  • 31 januari 2014 om 21:56
    Permalink

    Steunstee is niet alleen dat ouderen langer zelfstandiger kunnen wonen, maar ook een ontmoetingsplek. Laten we dat de ouderen aub niet afnemen, vooral de ouderen die niet meer zo mobiel zijn. Gemeente Delfzijl schaam je, dat je zo met de ouderen omgaat.

  • 1 februari 2014 om 11:22
    Permalink

    ik ben een trouwe bezoeker van STEUNSTEE.
    we hebben er altijd gezellige middagen.
    Willen ze in Delfzijl misschien hebben ,
    dat de oudjes achter de geraniums blijven zitten?
    ze moesten de vrijwilligers een pluimpje geven,
    voor al dat werk dat ze doen.
    SCHAAM JE.

  • 1 februari 2014 om 11:43
    Permalink

    Lijkt mij een mooi werkje voor stichting dorpsbelangen spijk, om eens uit te zoeken hoe nu de vork in de steel zit. Met een gebieds regiseur direct aanspreekbaar moet het toch mogelijk zijn om het op zeer korte termijn een helder antwoord op te geven. Laat de gebieds regiseur ook nog een stukje op spijk net verspreiden over dit onderwerp, en mogelijk is het een storm in een glas water. LATEN WE DIT LAATSTE HOPEN.

    Ben

    • 1 februari 2014 om 12:27
      Permalink

      Ben,
      Er zijn inmiddels vragen aan het College gesteld en daaruit zal, denk ik, blijken dat ze vergeten zijn dat deze bezuiniging door de Raad niet werd goed gekeurd. Ik denk dat jou HOOP op een “STORM IN EEN GLAS WATER” een waarheid wordt.

  • 1 februari 2014 om 13:30
    Permalink

    Koert als de vragen zijn beantwoord, plaat ze dan even op spijk net. Dan kunnen alle spijksters ze lezen. En voor diegene die dit op de een of andere manier niet kunnen, kan dorpsbelangen dit in de terp tips vermelden.

    Ben

    • 1 februari 2014 om 15:09
      Permalink

      Ben, als ik de beantwoording van de vragen heb zal ik ze op deze site zetten.

  • 2 februari 2014 om 22:05
    Permalink

    Participatiesamenleving is in 2013 uitgeroepen tot het woord van het jaar, maar niet in de Gemeente Delfzijl ( lees B & W).
    Willem-Alexander heeft het woord vele malen genoemd in zijn troonrede, maar blijkbaar weet bepaalde vertegenwoordigers van ons de betekenis niet.
    Mevrouw Thea vd Veen, het betekent een samenleving waarin burgers meer verantwoordelijkheid nemen voor de maatschappij, waarbij de Gemeente een faciliterende functie dient te hebben.
    De dames en heren in Delfzijl hebben lak aan al die vrijwilligers in de dorpen,want dat past niet in hun “straatje”. Liever euro 200.000,- faciliteren voor en door in Delfzijl bewoners exploiteren van een winkeltje, dan euro 1000 voor een geweldig team vrijwilligers van steunstee Spijk.
    Spieksters loat jou nait op de kop zit’n deur’n stelletje amateurs oet de grote stad Delfziel.

  • 3 februari 2014 om 19:08
    Permalink

    €1000,- als bijdrage leveren voor het goede werk wat al die vrijwilligers doen
    is € 83,33 per maand aan bijdrage voor een zinvol project.
    Bestuurders van Gemeente Delfzijl, willen jullie voor dit bedrag het goede werk wat geleverd wordt door vrijwilligers, om de zeep helpen, schaam jullie!
    Weten jullie nog jaren geleden dat jullie Delfzijl beter op de kaart wilden brengen door een z.g pretpark aan te leggen daar aan de kustweg langs de dijk, een zinloze kosten verslindende project is het geweest! Staat er misschien ergens nog wat dit onze gemeente toen gekost heeft?
    Spijk behoort bij de gemeente Delfzijl, braak zinvolle projecten in ons dorp niet af!!

  • 5 februari 2014 om 10:58
    Permalink

    Wat is dat voor een malloot of malloten die voorstellen om €1000,- te “bezuinigen ” op steunstee wat voor 99% gerund wordt door vrijwilligers.
    Dit bedrag is op de begroting een dubbeltje waard. Waar praat je over.
    Dan zijn er wel andere bezuinigingen te bedenken. Stedenbanden hebben geen enkel toegevoegde waarde, alleen snoepreisjes voor bobo’s.
    Al eerder genoemde flop van het project aan de dijk.
    Daar komt bij dat Spijk een kerndorp is, waar zulke voorzieningen standaard moeten zijn, zeker in het kader van participatie (rotwoord) Als de overheid dit voor staat hoort er ook geld bij geleverd te worden en zouden wij als burgers minder belasting moeten betalen, we krijgen immers steeds minder er voor terug van de landelijke overheid. Dat geld kunnen we beter rechtstreeks in onze regio gebruiken.

  • 5 februari 2014 om 17:09
    Permalink

    Wat hartverwarmend al dit meeleven en meedenken met “onze Steunstee”, hartelijk dank daarvoor!
    Wij waarderen dit zeer, we doen al dit werk om ons dorp leefbaar te houden en dat er een plek is waar je welkom bent, jong en oud, voor wat voor activiteit ook!
    Nogmaals onze dank, namens al de vrijwilligers van Steunstee; Pie Pijper

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda