Voorleeskampioenen op de Burcht

Bij de Burcht zijn onlangs, in het kader van de Kinderboekenweek, acht voorleeskampioenen / vertelkampioenen gekozen. In groep 1 t/m 3 werd er een vertelkampioen gekozen en in groep 4 t/m 8 werd door eigen klasgenoten een voorleeskampioen gekozen. Nadat alle kampioenen bekend waren, kon op vrijdagmorgen de grote finale beginnen. Wie zou vertel- of voorleeskampioen 2013 van de Burcht worden? De volgende leerlingen gingen de strijd met elkaar aan: groep 1: Anouk, groep 2: Mirit, groep 3: Wouter, groep 4: Julia, groep 5: Luna, groep 6: Finette, groep 7: Anric en uit groep 8: Machla. Op vrijdagmorgen, 09.00 uur, moest Machla het spits afbijten. Zij las voor uit het boek: Meester Jaap. De jury beoordeelde haar op het onderdeel: ” juiste klemtoon” met een 10! Verder vond de jury dat ze goed contact had met het publiek. Het publiek vond het een grappig verhaal. Nadat de oudste finalist had voorgelezen, was het de beurt aan de jongste finalist die nog maar twee weken op school zit. Anouk vertelde een prachtig verhaal uit het boek: Noa heeft het. Anouk zat als een prinses op haar zetel en durfde goed te vertellen. Ze scoorde op dit onderdeel zelfs een 10! Ze maakte ook nog een grapje. Vervolgens was het de beurt aan Mirit uit groep 2. Zij vertelde een verhaal uit het boek: Mama kwijt. Mirit liet de plaatjes goed aan het publiek zien en maakte gebaren en geluidjes bij het verhaal. De jury gaf ook haar op het onderdeel: “durft te vertellen” een 10! Wouter vertelde een verhaal uit zijn favoriete tijdschrift: Trekker. De jury beoordeelde hem ook met een 10 op het onderdeel: “durft te vertellen”. De jury vond tevens dat hij een prijs verdiende voor het zelf kunnen verzinnen van een verhaal. Julia uit groep 4 las voor uit het boek: Pestkop. De leerlingen luisterden erg goed naar haar verhaal en ze kreeg van de jury zelfs een tien op het onderdeel: “duidelijk spreken” en een tien op het onderdeel: “prettig tempo”. Het publiek moest de meeste keren lachen om het verhaal van Julia. Luna uit groep 5 las voor uit het boek: Mees Kees. De jury vond dat Luna met emotie vertelde en dat ze goed contact had met het publiek. De jury beoordeelde dit onderdeel dan ook met een 10! De jury vond dat Finette uit groep 6 vlot en foutloos voorlas. Op het laatste onderdeel scoorde ze dan ook een 10. Als laatste las Anric uit groep 7 voor. Hij las voor uit het boek: Hoe tem je een draak?. De jury vond dat hij zijn verhaal heel goed kende. Hij las voor met mooie stemmetjes en de zaal kon om zijn verhaal lachen.

De jury, bestaande uit: Barbara (medewerker bibliotheek), Linda (oud medewerker boekenwinkel), Margaret en Janny (medewerkers van Christelijke boekhandel de Fakkel te delfzijl), vond het erg moeilijk om een winnaar te kiezen. Uiteindelijk kwamen ze tot een unaniem besluit. De voorleeskampioen van 2013 is ANRIC! Hij kreeg een boekenbon, die aangeboden werd door Christelijke boekhandel “de Fakkel”, te Delfzijl. De andere lezers kregen van dezelfde boekenwinkel ook een presentje aangeboden, waarvoor hartelijk dank!

Peter van Kooten