Het werk van……………..Harry de Groot

Naam: Harry de Groot
Leeftijd: 54 jaar
Adres: Parklaan 6

Waar werk je?
“Praktijk Onderwijs Winsum, AOC Terra.”

Wat voor type school is dat?
“Het is een school voor praktijkonderwijs, een op de praktijk gerichte opleiding met als doel dat de leerlingen na hun opleiding uitstromen naar werk. Het onderwijs is bedoeld voor leerlingen die moeite hebben met theorie.”

Wat is jouw functie?
“Ik ben teamleider. Tien jaar geleden heb ik zelf het initiatief genomen om tot de oprichting van deze school te komen. Het eerste jaar zat ik met een laptop in een soort bezemkast. De beginjaren van de school waren echt tropenjaren. We hebben inmiddels 140 leerlingen en zijn nu in grootte de derde school van dit type in de provincie.”

Welke opleiding heb je voor dit werk gedaan?
“Een pedagogische opleiding en een specialisatie voor het speciaal onderwijs.”

Wat voor werk heb je hiervoor gedaan?
“Hiervoor was ik teamleider van een vergelijkbare school. Ik heb daar twintig jaar gewerkt.”

Wat wil je bereiken met je werk?
Gedreven vertelt Harry; “De leerlingen moeten een bestendige plek in de maatschappij krijgen. Met goede inzet van de kant van het onderwijs is dat mogelijk. Als onderwijskracht moet je daar met passie aan werken. De doelgroep heeft het moeilijk en heeft niet veel kansen. En in het bijzonder niet in deze crisistijd.”

Wat zijn de leuke dingen in je werk?
“Om te beginnen, ik ben nog nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan. Ik vind het fantastisch om dicht bij de leerlingen te staan. Ik bezoek ze graag op hun werkplek/stageplek, zeg maar het ouderwetse veldwerk.”

Wat zijn de minder leuke dingen van je werk?
“Alles moet tegenwoordig op papier vastgelegd worden. De administratieve rompslomp is gigantisch. Ik zie dat collega’s overal in het onderwijs daardoor afbranden”.

In het Herfstakkoord is 600 miljoen extra uitgetrokken voor onderwijs. Gaan jullie daar ook iets van merken?
“Ik merk tot nu toe alleen maar veel van de bezuinigingen. Ik hoop dat de Bapo-regeling blijft bestaan, dan neem ik vanaf februari één middag in de week vrij.” Is dat een ouwe lullen regeling? “Eh, nou, uhh, nee, dat is een regeling om jonge leerkrachten een betere kans op de arbeidsmarkt te geven.”

Heb je wel eens een heel hilarisch voorval meegemaakt?
“Geen dag is hetzelfde. Een dag verloopt altijd anders dan dat je die van te voren voorstelt. Laatst rook een leerling ’s ochtends vroeg naar alcohol. In zijn tas vond ik een veldfles waar hij normaal zijn melk in meeneemt. Nu was die gevuld met Berenburg. Ik weet niet of het Hooghoudt of Sonnema was, hoe dan ook, hij mocht direct zijn jas aantrekken en een dagje thuis doorbrengen.”

Bedankt Harry, ik wens je een prettige herfstvakantie.

Piet-Jan Schalk

3 gedachten over “Het werk van……………..Harry de Groot

  • 22 oktober 2013 om 07:24
    Permalink

    Harry je doet geweldig werk, ga er mee door

  • 22 oktober 2013 om 07:34
    Permalink

    Leuk artikel, keep up the good work!

  • 2 november 2013 om 19:18
    Permalink

    Leuk Harry.

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda