De groten der aarde

Fleetwood Mac werd in 1967 opgericht door Peter Green, die samen met John McVie en Mick Fleetwood in John Mayall’s  Bluesbreakers had gespeeld.

De bandnaam is afkomstig van een nummer dat Green, Fleetwood en McVie al opnamen in de tijd dat ze nog bij John Mayall speelden, maar komt eigenlijk neer op een samentrekking van de achternamen van Mick Fleetwood en John MACvie. Toen Peter Green de band in 1970 verliet werd al snel Johns echtgenote Christine gevraagd de band te komen versterken.

Eind 1974 vestigden de leden van de band zich in Californië.  Alleen Fleetwood en het echtpaar McVie waren nog overbleven. Met de komst van het duo Stevie Nicks en Lindsey Buckingham kreeg de groep een belangrijke nieuwe impuls. Dat de groep hiermee een nieuw begin maakte wordt geïllustreerd door de titel van het eerste album in deze bezetting; de plaat heet eenvoudig “Fleetwood Mac“, net als het debuut van het oude Fleetwood Mac uit 1967. Het volgende album “Rumours” uit 1977, met de hit “Go your own way”, was een enorm  succes en wordt als het beste van dit tweede Fleetwood Mac beschouwd. Doordat zowel het echtpaar McVie als het duo Nicks-Buckingham in die tijd relationele problemen hadden en zich middels muziek en teksten afreageerden bevat het album een aantal nummers met een sterke emotionele lading. Hoe dit album kon ontstaan is een wonder. Deze week was er nog een documentaire over het ontstaan te zien op tv.

In 1977 was ik 18 en werden veel nummers van dit album al grijs gedraaid in de Triton bar in Bierum. We zijn opgegroeid met het nummer ”Go your own way”. Ik vind dit nog steeds één van de mooiste albums ooit gemaakt.

De band viert nu ruim 35 jaar later het jubileum van dit album. Alleen Christine Mcvie is er niet bij. Wel speelde zij 2 nummers in Londen in september. Er is beloofd dat ze nog een keer komt. Misschien hebben de concertgangers eind deze maand geluk.

Ik heb ( mede met mij nog 5 Spijksters die ik trof )in ieder geval een prachtige avond gehad. Vlak voor het podium zag ik een gedreven Lindsey Buckingham ( 64), zijn gitaarsolo’s waren geweldig. Stevie Nicks had twee nummertjes nodig om in vorm te komen, daarna ging het als de brandweer. John Mcvie speelde als vanouds geweldige baspartijen en Mick Fleetwood liet Ziggo Dome trillen achter z’n drumstel.

Wat had ik graag m’n camera bij me gehad, nu moest ik het met m’n mobieltje doen.

Mocht  je in de gelegenheid zijn, je krijgt er geen spijt van.

 

 

 

Dorpsagenda