Muggen, vliegen en neefjes


De landbouwgrond schuin achter ons huis is geïnjecteerd met drijfmest. Samen met deze stinkende smurrie zijn er miljoenen larven op het land gekomen. Dit leidde tot een explosie van vliegen. Ik wist dat dit in ons buurtje het gesprek van de dag zou worden, want alle buren hadden meer dan een dagtaak aan het bestrijden van dit zoemende gespuis.

Hier in Groningen leiden deze uitbarstingen van ongedierte steevast tot een spraakverwarring. Diegenen onder ons die niet in deze provincie zijn geboren, noemen het beestje dat om onze kop zoemt en vervolgens ergens gaat zitten en ons potenwrijvend uitdagend aankijkt om demonstratief op de vensterbank te poepen, een vlieg. Geboren Groningers noemen dit insect echter een mug. De niet Groningers denken bij een mug aan het gekmakende beestje dat ons aanvalt en het op ons bloed voorzien heeft. Dit etterbakje noemen de Groningers een neefje.

Het wordt hoog tijd dat we uniforme namen hanteren voor deze irritante wezens, anders is onze strijd tegen deze onderkruipsels op voorhand al verloren.

Een gedachte over “Muggen, vliegen en neefjes

  • 27 november 2013 om 10:58
    Permalink

    Goed werk Piet ik hoop dat jullie deze irritante plaag weten te overwinnen. Verder wou ik zeggen dat ondanks ik in Delfzijl woon ik een Spiekster in hart en nieren ben!

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda